Een groen schoolplein, natuureducatie, goede luchtkwaliteit en akoestiek in de klas: het vermindert stress en heeft een positieve invloed op het welbevinden en de concentratie.
Op deze pagina lees je hoe aandacht voor milieu en natuur op een blijvende manier kunt implementeren op jouw school.
Waarom werken aan milieu en natuur?
Waarom werken aan milieu en natuur?
-
Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress.
-
Vergroening van schoolpleinen kan bijdragen aan het herstel van stress en een beter mentaal welbevinden.
-
Groene schoolpleinen hebben een positieve invloed op het welzijn en de cognitieve prestaties van studenten. Symptomen van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) Aandachtstekort-stoornis met hyperactiviteit.) kunnen erdoor afnemen en er wordt minder gepest en ruziegemaakt.
-
Studenten komen in contact met de natuur door bijvoorbeeld te tuinieren. Tuinieren heeft een positief effect op de gezondheid. Het stimuleert de hersenontwikkeling en verbetert het geheugen, het ruimtelijk inzicht, de executieve vaardigheden en de werkhouding.
-
Werken met groente en fruit bevordert gezonde voedselkeuzes.
-
In een beter binnenmilieu hebben studenten minder gezondheidsklachten. Er is minder ziekteverzuim, ook onder docenten. Ook verbeteren het welzijn en de leer- en werkprestaties van studenten en medewerkers.
-
Planten in de klas plaatsen en verzorgen blijkt schoolprestaties te verbeteren en gezondheidsklachten te verminderen. Ook blijkt dat dit het geheugen helpt: leerstof wordt beter onthouden.
-
Door vaker met studenten naar buiten te gaan, leren zij het belang van groen en een gezond milieu begrijpen.
-
Hoe groener de (school)omgeving is, hoe sneller en beter studenten kennis en vaardigheden aanleren rond milieu en natuur.
Voor je begint...
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan jullie ambitie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.
Heb je een Gezonde School-coördinator?
Wil je met succes aan de slag, stel dan een coördinator aan: een enthousiaste medewerker die ambassadeur is voor een gezonde leefstijl.
Werk met een gedegen stappenplan
Met het stappenplan van de het Gezonde School-aanpak bereik je blijvend resultaat. Je kunt je resultaten gemakkelijker behouden.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Draagvlak is een voorwaarde voor succes. Het betekent dat jouw plan ook het plan van alle betrokkenen wordt.
Aan de slag met milieu en natuur
De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan milieu en natuur op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid.
Inspiratie
Afkijken mag!
Afkijken mag!
Leer van andere scholen die de Gezonde School-aanpak voor milieu en natuur toepassen.
Meer inspiratie
- Ruimte-OK.nl biedt tips en tools voor een gezond binnenmilieu op school.
- Informatie over het programma Eco-Schools.
- Lerenvoormorgen.org voor informatie en lesprogramma’s over duurzame ontwikkeling in het onderwijs.
- IVN.nl biedt informatie voor meer natuurbeleving.
- Springzaad.nl biedt inspirerende praktijkvoorbeelden rond studenten en natuur.
- Informatie over teken(beten) op rivm.nl.
Uitvoering van het plan
Uitvoering van het plan
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.
Terugblikken en vooruitkijken
Terugblikken en vooruitkijken
Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.
Financiële en praktische ondersteuning
Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.
Met stimuleringsbijdrage 'Lekker naar buiten' van het programma Jong Leren Eten ontvangt jouw een geldbedrag om studenten meer te leren en activiteiten te laten doen over voedsel, zoals moestuinieren, koken of een excursie of gastles over voeding. Zo leren zij zelf gezonde en duurzame keuzes te maken.
Gezonde School-adviseurs van de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst) komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren. Doe het niet alleen! Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio.
En dan...
Heb je milieu en natuur met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.
Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), SME, GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst) IJsselland, IVN en Ruimte-OK.