Voor een veilig schoolklimaat en een gezonde ontwikkeling van alle leerlingen is het belangrijk om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit.
Op deze pagina lees je hoe je dit op een blijvende manier kunt implementeren. Ook lees je hoe je een themacertificaat kunt behalen, zodat jouw school zich Gezonde School mag noemen.
Waarom werken aan relaties en seksualiteit?
Waarom werken aan relaties en seksualiteit?
- Leerlingen in het voorgezet onderwijs ontdekken van alles rond relaties en seksualiteit. Hoe ze omgaan met relaties, seksualiteit, veilig vrijen, grenzen, seksuele diversiteit en genderdiversiteit is bepalend voor hun eigen vorming én voor die van hun schoolgenoten – en daarmee voor het schoolklimaat.
- Door structureel aandacht te geven aan seksuele en relationele vorming, raken leerlingen vertrouwd met het thema en durven ze eerder vragen te stellen over seksualiteit.
- Leerlingen ontdekken op een veilige manier wat ze belangrijk vinden in hun contact met anderen en het wordt makkelijker voor ze om te praten over relaties en seksualiteit.
- Leerlingen krijgen betrouwbare informatie en worden voorbereid op seksuele contacten. Ook weten ze beter wat hun eigen wensen en grenzen zijn en leren ze respectvol met elkaar om te gaan. Leerlingen geven ook zelf aan dat ze graag leren over seksuele vorming op school.
- Seksuele vorming draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen, seksuele grensoverschrijding en soa (Seksueel overdraagbare aandoeningen)’s. Ook is er aandacht voor mensen met een andere seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
- Het leidt tot meer zelfbewuste, seksueel gezonde jongeren, en uiteindelijk ook tot minder schooluitval en een beter toekomstperspectief.
Voor je begint...
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan jullie ambitie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.
Heb je een Gezonde School-coördinator?
Wil je met succes aan de slag, stel dan een coördinator aan: een enthousiaste medewerker die ambassadeur is voor een gezonde leefstijl.
Werk met een gedegen stappenplan
Met het stappenplan van de Gezonde School-aanpak bereik je blijvend resultaat. Je kunt je resultaten gemakkelijker behouden.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Draagvlak is een voorwaarde voor succes. Het betekent dat jouw plan ook het plan van alle betrokkenen wordt.
Aan de slag met relaties en seksualiteit
De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan relationele en seksuele vorming op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid.
Inspiratie
Afkijken mag!
Afkijken mag!
Leer van andere scholen die de Gezonde School-aanpak voor relaties en seksualiteit toepassen.
Meer inspiratie
- Tips en tools voor het lesgeven op Seksuelevorming.nl.
- Informatie voor leerlingen over seks, verliefdheid en relaties op Sense.info.
- Meldplicht en aangifteplicht bij seksueel misbruik
- Lees over de uitkomsten van onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren. Of bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen.
Uitvoering van het plan
Uitvoering van het plan
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.
Terugblikken en vooruitkijken
Terugblikken en vooruitkijken
Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.
Financiële en praktische ondersteuning
Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat.
Met de Stimuleringsregeling Relaties en Seksualiteit ontvangt jouw school advies en ondersteuning van een Gezonde School-adviseur en een geldbedrag voor de inzet van een Gezonde School-coördinator, de aanschaf van erkende Gezonde School-activiteiten op het gebied van relationele en seksuele vorming en/of extra scholingsaanbod. Voor deze regeling volgt de Gezonde School-coördinator een verplichte basistraining.
Gezonde School-adviseurs van de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst) komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren. Doe het niet alleen! Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio.
Themacertificaat Relaties en seksualiteit
Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan relationele en seksuele vorming? Vraag dan het themacertificaat Relaties en seksualiteit aan.
Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag jouw school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.
En dan...
Heb je Relaties en seksualiteit met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.
Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Rutgers en Soa Aids Nederland.