Om succesvol aan de slag te gaan met Gezonde School is het belangrijk om een Gezonde School-coördinator aan te stellen. Dit is een medewerker die enthousiast en gemotiveerd is. Een echte ambassadeur voor een gezonde leefstijl dus! De Gezonde School-coördinator heeft een centrale rol en is verantwoordelijk voor het werken aan Gezonde School.
Hieronder lees je over:
De rol van een Gezonde School-coördinator
Wat houdt het in om Gezonde School-coördinator te zijn?
- Je bent het vaste/centrale aanspreekpunt voor en aanjager van Gezonde School.
- Je bent op de hoogte van en geeft richting aan de ontwikkelingen rondom Gezonde School.
- Je informeert en betrekt belanghebbenden wanneer het gaat om Gezonde School.
- Je bent verantwoordelijk voor het aanvragen en verantwoorden van stimuleringsregelingen.
Tip: volg de opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School
Zoek je als Gezonde School-coördinator meer handvatten voor veranderingsprocessen of verdieping in de gezondheidsthema’s? Volg dan de post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School. Je kunt nagaan of de opleiding (gedeeltelijk) bekostigd kan worden met de één van de stimuleringsregelingen.
Succesvol aan gezonde leefstijl werken doe je niet alleen. Het is belangrijk om anderen hierbij te betrekken en samen te werken, zo creëer je draagvlak en blijf je gemotiveerd om aan de slag te blijven. Hoe doe je dat?
- Reserveer tijd: Zorg dat je als Gezonde School-coördinator voldoende ruimte in je takenpakket hebt. Vraag één of meerdere stimuleringsregelingen aan zodat de uren (gedeeltelijk) vergoed kunnen worden.
- Verzamel de juiste personen: Het is belangrijk een gevarieerde groep van gemotiveerde collega’s te betrekken en hiermee samen te werken; de werkgroep. Denk hierbij aan enthousiaste docenten, leerjaar- of zorgcoördinatoren, de conciërge en andere medewerkers. Vergeet ook niet enthousiaste leerlingen (van verschillende niveaus en leerjaren), ouders en verzorgers (bijvoorbeeld uit de ouderraad) en de schoolleiding te betrekken.
- Tip: maak slim gebruik van de aanwezige kennis in de school. Wil je bijvoorbeeld aan het thema Voeding gaan werken? Betrek kantinemedewerkers en een eventuele cateraar.
- Tip: Gebruik de introductiepresentatie om medewerkers, leerlingen, ouders en verzorgers kennis te laten maken met Gezonde School en ze te enthousiasmeren voor het werken aan gezonde leefstijl.
- Plan en verdeel taken: Zorg voor structurele overlegmomenten en een duidelijke taakverdeling, zodat Gezonde School op de agenda blijft!
- Communiceer: Laat regelmatig weten aan (nieuwe) leerlingen, medewerkers en ouders en verzorgers wie aanspreekpunt(en) zijn voor Gezonde School.
Afkijken bij het Curio ISK: je hoeft het niet alleen te doen
Op het Curio ISK in Bergen op Zoom is de Gezonde School-coördinator met zijn collega aan de slag is gegaan. Meer weten? Lees Je weg vinden in de Gezonde School-aanpak.
Tip: doe het samen
Advies nodig? Schakel de hulp in van de Gezonde School-adviseur in jouw regio. Die kan je (op weg) helpen bij het vormen van een werkgroep en adviseren en begeleiden bij de uitvoering van de Gezonde School-aanpak.