Slaap in het mbo

student ligt buiten op bankje

Voor de ontwikkeling van studenten is het belangrijk om aandacht te besteden aan slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Op deze pagina lees je hoe je slaap op een blijvende manier kunt implementeren.

Waarom werken aan slaap?

  • Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Juist ook voor studenten.   
  • 42,7% van alle jongeren slaapt te kort. En als ze slapen is de kwaliteit daarvan vaak slecht.   
  • Piekeren, laat slapen door huiswerk en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken.  
  • Door goed te slapen, verwerk je wat je overdag hebt geleerd en sla je dit op. Studenten kunnen zich beter concentreren en beter informatie onthouden.   
  • Studenten die goed slapen vertonen minder snel risicogedrag, zoals grote hoeveelheden alcohol drinken of gevaarlijk gedrag in het verkeer.   
  • Slaaptekort versterkt risicogedrag juist. Dat kan gevaarlijk zijn op de werkvloer, bijvoorbeeld bij het uitdelen van medicijnen of werken op een steiger.  
  • Uitgeruste studenten hebben een betere stemming. Want een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent.   
  • Tijdens een goede nachtrust verwerk je gebeurtenissen van overdag, waardoor je daarna mentaal beter in je vel zit.  
  • Studenten die goed slapen blijven makkelijker op gezond gewicht. Kort en slecht slapen kan er namelijk voor zorgen dat je overdag meer trek hebt in ongezonde voeding en minder zin hebt in bewegen.  
  • Studenten die goed slapen hebben op langere termijn meer kans om gezond te blijven. Wie langere tijd kort en slecht slaapt loopt namelijk meer risico op gezondheidsproblemen zoals depressie,  beroerte, overgewicht en diabetes.

Aan de slag met slaap

De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan slaap op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid. 

Educatie

Weten jouw studenten waarom slaap belangrijk is voor hun concentratie, stemming, geheugen en functioneren? Zorg dat slaap structureel aan bod komt in de lessen. Geef lessen over het belang van goede slaap en hoe je voor een goede nachtrust kunt zorgen. Neem de lessen en onderwijsactiviteiten over slaap op in het curriculum en het beleid. En bied leerkrachten bij- en nascholing.

Lessen en activiteiten

  • Besteed in de lessen aandacht aan een goede nachtrust. Zo kun je studenten inzicht geven in het belang van goed slapen en in hun eigen slaapgedrag.  
  • Laat studenten bijvoorbeeld een slaapdagboek bijhouden, zodat
...

Schoolomgeving

Zorg voor aandacht voor het thema Slaap in de schoolomgeving. Daglicht en beweging spelen een belangrijke rol bij het slapen. Stimuleer beweging en herinner studenten eraan zelf aandacht te besteden aan hun slaap. En betrek studenten.

Daglicht

  • Als studenten overdag voldoende daglicht krijgen, dan zijn ze alerter en energieker en kunnen ze zich beter concentreren. Ook ’s avonds heeft het effect; ze kunnen dan makkelijker op tijd en dieper en langer slapen. 
  • Zorg voor voldoende daglicht in het gebouw en de klaslokalen. Houd zonwering zo veel mogelijk open. Vooral in de ochtend is dat aan te raden: er is dan veel
...

Signalering

Breng periodiek het slaapgedrag van studenten in kaart. Zorg ervoor dat medewerkers slaapproblemen bij studenten kunnen herkennen. Leg afspraken vast. Werk samen om slaapproblemen te verhelpen.

Weten

Signaleren

  • Zorg ervoor dat medewerkers
...

Beleid

Zorg dat slaap een vaste plek heeft in het schoolbeleid. Denk aan de indeling van de lessen, het verdelen van de studiebelasting en communicatiemomenten. En zorg dat hiervoor blijvend aandacht is. Betrek studenten en medewerkers hierbij. Borg taken en verantwoordelijkheden en evalueer je beleid ongeveer elke twee jaar.

Visie

  • Bedenk hoe jouw school wil bijdragen aan gezonde slaap van studenten en neem dit op in het beleid.  
  • Schoolregels, en het handhaven ervan, maken hier ook onderdeel van uit.

Indeling van het lesprogramma

  • Slaaptekort is vooral in de vroege ochtenduren van invloed op
...

test

Inspiratie

Uitvoering van het plan

Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.

Uitvoering

Terugblikken en vooruitkijken

Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.

Terugblikken en vooruitkijken

Financiële en praktische ondersteuning

Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.

Gezonde School-adviseurs van de GGD komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren. Doe het niet alleen! Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio.

Bekijk alle stimuleringsregelingen   Vind een Gezonde School-adviseur in jouw regio

En dan...

Heb je slaap met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.

Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's. 

De gouden stap

undefined

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met de Hersenstichting.

Op deze pagina:

Deel deze pagina op