Voor de ontwikkeling van leerlingen loont het als ze leren hoe ze media op een positieve en gezonde manier gebruiken. Denk aan onderwerpen zoals social media, gaming, privacy en online pesten.
Op deze pagina lees je hoe je mediawijsheid op een blijvende manier kunt implementeren.
Waarom werken aan mediawijsheid?
Waarom werken aan mediawijsheid?
- Leerlingen krijgen inzicht in de invloed van media op hun gezondheid, leven en privacy.
- Ze ontdekken hoe ze online op een positieve en veilige manier met anderen omgaan en leren op een veilige wijze online relaties aangaan.
- Door aandacht te geven aan mediawijsheid in de lessen en de schoolomgeving worden leerlingen zich bewust van hun mediagebruik en online gedrag. En dat is gunstig voor het welzijn van individuele leerlingen en voor een positief schoolklimaat.
- Mediagebruik kan invloed hebben op de gezondheid, door slaaptekort, de angst iets te missen of doordat het ten koste gaat van beweging.
- Afleiding van sociale media en games of online gepest kan een negatieve invloed hebben op de schoolprestaties.
- Een groter mediabewustzijn kan leerlingen helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. En leerlingen met een gezonde leefstijl presteren beter op school.
- Media kunnen een positieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van leerlingen. Zo kan mediagebruik onder andere hun zelfvertrouwen stimuleren. Denk aan de leefwereld die groter wordt en de ondersteuning die media kunnen bieden bij bepaalde beperkingen.
Voor je begint...
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan jullie ambitie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.
Heb je een Gezonde School-coördinator?
Wil je met succes aan de slag, stel dan een coördinator aan: een enthousiaste medewerker die ambassadeur is voor een gezonde leefstijl.
Werk met een gedegen stappenplan
Met stappenplan van de het Gezonde School-aanpak bereik je blijvend resultaat. Je kunt je resultaten gemakkelijker behouden.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Draagvlak is een voorwaarde voor succes. Het betekent dat jouw plan ook het plan van alle betrokkenen wordt.
Aan de slag met Mediawijsheid
De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan mediawijsheid op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid.
Inspiratie
Afkijken mag!
Afkijken mag!
Leer van andere scholen die de Gezonde School-aanpak voor mediawijsheid toepassen.
Meer inspiratie
- Op Netwerkmediawijsheid.nl vind je informatie over en inspiratie voor mediawijsheid.
- Op Kennisnet.nl vind je informatie over mediawijsheid en digitale geletterdheid in het onderwijs.
- Op Mediawijsheid.nl vind je tips over gezond online bezig zijn: onder andere over leerlingen en schermtijd, houding, bijziendheid en balans vinden. Met specifieke informatie voor scholen en opvoeders.
- De Weekvandemediawijsheid.nl heeft elk jaar een ander thema en lessen en tips die daarbij aansluiten.
- Gewoon Mediawijzer voor een leerlijn Digitale Geletterdheid voor het so/vso en gesprekskaarten om met leerlingen het gesprek aan te gaan.
- Toolbox Mediaopvoeding voor onderwijsprofessionals, inclusief informatie die aan ouders en verzorgers kan worden gegeven.
- SLO.nl voor voorbeeldmaterialen digitale geletterdheid.
Uitvoering van het plan
Uitvoering van het plan
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.
Terugblikken en vooruitkijken
Terugblikken en vooruitkijken
Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.
Financiële en praktische ondersteuning
Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.
Gezonde School-adviseurs van de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst) komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren. Doe het niet alleen! Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio.
En dan...
Heb je mediawijsheid met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.
Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's.