Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Voor de ontwikkeling van leerlingen is het belangrijk om aandacht te besteden aan slaap.
Op deze pagina lees je hoe je slaap op een blijvende manier kunt implementeren.
Waarom werken aan slaap?
Waarom werken aan slaap?
- Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Juist ook voor leerlingen.
- Veel kinderen ondervinden problemen met slapen. Piekeren, veranderingen in hun dagelijks leven, mediagebruik voor het slapengaan, overdag te weinig bewegen en een gebrek aan slaaproutine zijn de belangrijkste oorzaken.
- Door goed te slapen, verwerk je beter wat je overdag geleerd hebt en sla je dit op. Een goede nachtrust kan dus helpen om de schoolprestaties te verbeteren. Leerlingen kunnen zich beter concentreren en beter informatie onthouden.
- Uitgeruste leerlingen hebben een betere stemming. Want een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent.
- Tijdens een goede nachtrust verwerk je gebeurtenissen van overdag, waardoor je daarna mentaal beter in je vel zit.
- Leerlingen die goed slapen blijven makkelijker op gezond gewicht. Kort en slecht slapen kan er namelijk voor zorgen dat je overdag meer trek hebt in ongezonde voeding en minder zin hebt in bewegen.
- Leerlingen die goed slapen hebben op langere termijn meer kans om gezond te blijven. Wie langere tijd kort en slecht slaapt loopt namelijk meer risico op gezondheidsproblemen zoals depressie, beroerte, overgewicht en diabetes.
Voor je begint...
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan je visie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.
Heb je een Gezonde School-coördinator?
Wil je met succes aan de slag, stel dan een coördinator aan: een enthousiaste medewerker die ambassadeur is voor een gezonde leefstijl.
Werk met een gedegen stappenplan
Met het stappenplan van de Gezonde School-aanpak bereik je blijvend resultaat. Je kunt je resultaten gemakkelijker behouden.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Draagvlak is een voorwaarde voor succes. Het betekent dat jouw plan ook het plan van alle betrokkenen wordt.
Aan de slag met Slaap
De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan slaap op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid.
Inspiratie
Afkijken mag!
Afkijken mag!
Leer van andere scholen die de Gezonde School-aanpak voor slaap toepassen.
Meer inspiratie
-
Ncj.nl voor slaaprichtlijnen en tips om te delen met ouders, verzorgers en leerlingen.
-
Tijd voor slaap biedt informatie over slaap in verschillende leeftijdsgroepen, het belang van goede slaap, gevolgen van niet goed slapen en slaapstoornissen.
-
Schooltv.nl voor een aflevering van Klokhuis over slaap.
-
Slaap en jongeren - Hersenstichting voor tips van jongeren zelf bij beter slapen.
Uitvoering van het plan
Uitvoering van je plan
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.
Terugblikken en vooruitkijken
Terugblikken en vooruitkijken
Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.
Financiële en praktische ondersteuning
Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.
Gezonde School-adviseurs van de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst) komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren. Doe het niet alleen! Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio.
En dan...
Heb je slaap met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.
Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met de Hersenstichting.