Slaaponderzoekers zijn het erover eens: een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Juist ook voor leerlingen. Toch slaapt 42,7% van alle jongeren te kort. En als ze slapen is de kwaliteit daarvan vaak slecht. Dat doet hun hersenontwikkeling en leerprestaties geen goed. Piekeren, laat slapen door huiswerk en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken. Voor de ontwikkeling van leerlingen is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan slaap. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

• Geef lessen over het belang van goede slaap en hoe je voor een goede nachtrust kunt zorgen. Werk hierbij ook aan het welbevinden en de studievaardigheden van leerlingen.
  • Betrek ouders en verzorgers door ze informatie en tips voor thuis te geven.
  • Verbeter de schoolomgeving, door bijvoorbeeld te zorgen voor meer daglicht en door beweging te stimuleren. Dit helpt leerlingen om goed te kunnen slapen.
  • Regel hulp voor leerlingen met slaapproblemen.
  • Neem een visie op slaap op in het schoolbeleid en maak afspraken die leerlingen kunnen helpen om goed te slapen. Denk bijvoorbeeld aan het slim plannen van toetsen en het verdelen van de huiswerkbelasting.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Ook handig

• Hersenstichting.nl voor informatie over slaap. Er is ook specifieke informatie over slaap en jongeren.
  • Ncj.nl voor slaaprichtlijnen en tips om te delen met ouders, verzorgers en leerlingen.
  • Brein in de groei biedt informatie over de ontwikkeling van het puberbrein en de rol van slaap daarin.
  • Tijd voor slaap biedt informatie over slaap in verschillende leeftijdsgroepen, het belang van goede slaap, gevolgen van niet goed slapen en slaapstoornissen.
Decoratieve foto waarop twee leerlingen in gesprek naast elkaar lopen

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met de Hersenstichting.