Wie brengt er niet veel tijd door met media? Filmpjes maken, foto’s delen, gamen, series kijken, appen: het kan allemaal leuk zijn, maar ook zorgen voor problemen bij leerlingen. Denk aan slechtere schoolprestaties door de afleiding van sociale media en games of door online gepest. Ook kan mediagebruik invloed hebben op de gezondheid door slaaptekort, de angst om iets te missen of doordat het ten koste gaat van beweging. Voor hun ontwikkeling loont het dus als leerlingen leren hoe ze media op een positieve en gezonde manier gebruiken. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling levert thuis om tien uur ’s avonds de smartphone in, de andere leerling is continu in de weer met een scherm. Zowel voor leerlingen als hun ouders en verzorgers is het vaak zoeken hoe digitale media werken en hoe ze er op een positieve en gezonde manier mee omgaan. Daarom is het waardevol als leerlingen dit op school leren. Zo kunt u helpen:

• Geef lessen in mediawijsheid en zorg dat deze aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.
  • Organiseer activiteiten rondom mediawijsheid, zoals een projectweek. Of doe mee met de Week van de Mediawijsheid.
  • Betrek ouders en verzorgers, bijvoorbeeld bij het organiseren van activiteiten, het opstellen van beleid of door gezond mediagebruik thuis te stimuleren.
  • Bied docenten bij- en nascholing aan op gebied van mediawijsheid, zodat zij leerlingen goed kunnen begeleiden.
  • Zorg voor een positief en gezond schoolklimaat rond media.
  • Regel hulp voor leerlingen met problemen rond mediawijsheid.
  • Neem een visie op mediawijsheid op in het schoolbeleid en betrek leerlingen en hun ouders en verzorgers bij het opstellen ervan.

Tip! Wilt u aan de slag met lessen over mediawijsheid? Kijk voor informatie over erkende Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van deze aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Ook handig

• Mediawijzer.net voor informatie over en inspiratie voor mediawijsheid.
  • Kennisnet.nl voor informatie over mediawijsheid in het onderwijs, als onderdeel van digitale geletterdheid.
  • Toolbox Mediaopvoeding voor informatie en tips voor ouders en verzorgers. Ook voor onderwijsprofessionals kan het handig zijn.
  • Tips op Mediawijsheid.net voor gezond online bezig zijn: onder andere over leerlingen en schermtijd, houding, bijziendheid en balans vinden.
  • Digitalebalans.nl voor tips voor mediagebruik en mentale, sociale en lichamelijke gezondheid.
  • Gameninfo.nl voor informatie over gamen, gezondheid en gameverslaving.
  • SLO.nl voor voorbeeldmaterialen mediawijsheid.
  • Digi-doener-nieuwsbrief voor lesmateriaal rond digitale vaardigheden voor in de vakles.

Tip! Benieuwd hoe uw school het doet op het gebied van mediawijsheid? En waar u verder aan kunt werken? Doe de test Hoe gezond is jouw school?

Decoratieve foto waarop een docent leerlingen iets aanwijst op een computerscherm