Een broodje kroket onderweg of een reep chocolade tussendoor: het zijn vaak impulsieve keuzes die leiden tot ongezond eetgedrag. En dat kan leiden tot problemen. Denk aan psychische klachten door gepest bij overgewicht, met verzuim en slechtere studieresultaten als gevolg. Of fysieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Het loont dus als studenten gezond worden en blijven door gezonde voedingskeuzes te maken. Hoe u dit aanmoedigt? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is uw school goed bezig, dan kunt u dat laten zien door het themacertificaat Voeding te behalen.

Wat kunt u doen om studenten te helpen?

De ene student eet ’s ochtends voor twee, de andere vertrekt zonder ontbijt. Routines en voorkeuren verschillen per student. Maar studenten brengen doorgaans wel een groot deel van hun tijd door op hun opleiding – op school of bij hun leerbedrijf. Daarom is het nuttig dat ze ook tijdens de opleiding gezond (leren) eten en drinken. Zo kunt u helpen:

• Neem een visie over gezond eten en drinken op in het schoolbeleid.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Maak het studenten makkelijker om gezonde keuzes te maken. Zorg bijvoorbeeld voor een gezond aanbod in de schoolkantine en bereid gezonde gerechten tijdens de koksopleiding.
  • Geef in de lessen aandacht aan gezonde voeding en het drinken van water.
  • Signaleer ongezond eetgedrag. Hierbij kunnen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige helpen of kan een online vragenlijst worden ingezet.

Tip! Wilt u aan de slag met lessen over voeding? Kijk voor informatie over Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

Themacertificaat Voeding aanvragen

Wilt u laten zien dat uw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: bekijk vooraf de criteria en vragenlijst in pdf-versie.

Heeft uw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag uw school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Knop om het themacertificaat aan te vragen

Ook handig

Tip! Benieuwd hoe uw school het doet op gebied van voeding? En waar u verder aan kunt werken? Doe de test Hoe gezond is jouw school?

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.