Wie brengt er niet veel tijd door met media? Filmpjes maken, foto’s delen, gamen, series kijken, appen: het kan allemaal leuk zijn, maar ook zorgen voor problemen bij studenten. Denk aan slechtere schoolprestaties door de afleiding van sociale media en games of door online gepest. Ook kan mediagebruik invloed hebben op de gezondheid, door slaaptekort, de angst iets te missen of doordat het ten koste gaat van beweging. Voor hun ontwikkeling loont het dus als studenten leren hoe ze media op een positieve en gezonde manier gebruiken. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat kunt u doen om studenten te helpen?

De ene student reageert vlak voor het slapen bewust niet op appjes, de andere student is ’s nachts nog in de weer met een scherm. En sommige studenten zouden wel minder schermtijd willen hebben, maar voor hun sociale contacten, huiswerk en stage of leerwerkplek moeten ze toch gebruikmaken van een beeldscherm. Zowel voor studenten als de ouders en verzorgers van jonge studenten is het vaak zoeken: hoe kunnen ze op een positieve en gezonde manier met media omgaan? Daarom is het waardevol als studenten dit ook op school leren. Zo kunt u helpen:

• Geef lessen in mediawijsheid en zorg dat deze aansluiten bij de belevingswereld van de studenten.
  • Organiseer activiteiten rondom mediawijsheid, zoals een projectweek. Doe bijvoorbeeld mee met de Week van de Mediawijsheid.
  • Betrek studenten, bijvoorbeeld bij het organiseren van activiteiten rond mediawijsheid, en toon interesse in hun online belevingswereld.
  • Bied docenten bij- en nascholing aan op het gebied van mediawijsheid, zodat zij studenten goed kunnen begeleiden.
  • Zorg voor een schoolomgeving waarin positief en gezond mediagebruik wordt gestimuleerd.
  • Regel hulp voor studenten die online in de problemen komen of problemen hebben door hun mediagebruik. Denk hierbij aan problemen als online shaming, maar ook gameverslaving.
  • Neem een visie op mediawijsheid op in het schoolbeleid en betrek medewerkers, studenten, ouders en verzorgers bij het opstellen ervan.

Tip: gebruik Gezonde School-activiteiten in de les

Wilt u aan de slag met lessen over mediawijsheid? Informatie over geschikte Gezonde School-activiteiten vindt u bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van deze aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Ook handig

• Mediawijzer.net voor informatie over en inspiratie voor mediawijsheid.
  • Kennisnet.nl voor informatie over mediawijsheid en digitale geletterdheid in het onderwijs.
  • Mediawijsheid.nl voor tips over gezond online bezig zijn: onder andere over studenten en schermtijd, houding, bijziendheid en balans vinden. Met specifieke informatie voor scholen en opvoeders.
  • Weekvandemediawijsheid.nl heeft elk jaar een ander thema en lessen en tips voor het beroepsonderwijs die daarbij aansluiten.
  • Gameninfo.nl voor informatie over gamen, gezondheid en gameverslaving.