Hoe makkelijk is het voor studenten om een gezonde lunch te kiezen in de schoolkantine? Is er gratis kraanwater beschikbaar op uw school? Effectief werken aan voeding vraagt om aandacht voor de schoolomgeving. Hoe pakt u dat aan?

Richt een Gezonde Schoolkantine in

Valt uw oog eerder op een kleurrijke salade of een broodje bal? Gratis water of frisdrank? Gezonde keuzes maken wordt makkelijker als je wordt verleid door lekker gezond eten en drinken. En dat is precies waarvoor een Gezonde Schoolkantine is bedoeld. Wilt u ook studenten verleiden tot gezondere keuzes? Zorg dan dat het aanbod in de kantine voornamelijk uit gezonde happen bestaat die opvallend en aantrekkelijk gepresenteerd worden. Zo geeft u studenten een duwtje in de goede richting.

Wilt u weten hoe gezond de kantine op uw school is? En wat er beter kan? Doe dan de Kantinescan. Heeft u hulp nodig bij het inrichten van een gezonde kantine? Neem contact op met de Schoolkantine Brigade.

Maak water drinken aantrekkelijk

Water is een goede en voordelige manier om je lichaam van vocht te voorzien. Het bevat geen calorieën, tast je tanden niet aan en is goed voor het milieu. Het stimuleren van water drinken is iets dat redelijk makkelijk te regelen is: zorg dat er altijd een hygiënische plek is waar studenten en medewerkers water kunnen tappen. Denk aan:

• een waterkoeler of watertappunt op een centrale plek;
  • kannen met gratis water in de klas of op de balie van de kantine, en een eigen bidon voor elke student. Tip: breng water op smaak met bijvoorbeeld verse munt, een schijfje citroen of andere ingrediënten.

Betrek studenten, ouders, verzorgers en medewerkers

Gezonde voeding krijgt meer aandacht als iedereen zich erbij betrokken voelt. Zorg daarom dat studenten en medewerkers ook een rol kunnen spelen bij activiteiten. Laat studenten bijvoorbeeld meedenken over het aanbod en aankleding van de schoolkantine en het stimuleren van water drinken. Ouders en verzorgers kunnen van pas komen bij het verzorgen van een gastles. En stimuleer medewerkers om het goede voorbeeld te geven. Denk aan gezonde lunches en gezonde snacks in de lerarenkamer.

Werk samen

Heeft u hulp, ondersteuning of expertise nodig? Zoek dan de samenwerking op met andere organisaties, zoals gemeente, GGDGemeentelijke gezondheidsdienst , JOGG, Jong Leren Eten of winkels in de buurt.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.