Calorierijke maaltijden, koek of snoep als tussendoortje: het zijn vaak impulsieve keuzes die leiden tot ongezond eetgedrag. En dat kan leiden tot problemen, zoals diabetes of een lage zelfwaardering bij overgewicht. Lichamelijke en verstandelijke beperkingen kunnen ook een rol spelen bij het ontwikkelen van een ongezond eetpatroon. Bijvoorbeeld als leerlingen gevoelig zijn voor bepaalde texturen of smaken en eten daarom liever mijden. Het loont dus als álle leerlingen gezonde voedingskeuzes leren  maken. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan EducatieSchoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is uw school goed bezig, dan kunt u dat laten zien door het themacertificaat Voeding te behalen.

Tip: hoe staat uw school ervoor?

Tip: hoe staat uw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver uw school al is met het thema Voeding.  Hoe meer stellingen u kunt afvinken, hoe beter. 

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling eet ’s ochtends voor twee, de andere vertrekt zonder ontbijt. Iedere leerling groeit anders op – en met eigen voorkeuren. Maar leerlingen brengen doorgaans wel een groot deel van hun tijd door op school. Daarom is het nuttig dat ze ook op school gezond (leren) eten en drinken. Zo kunt u helpen:

  • Neem een visie op gezond eten en drinken op in het schoolbeleid.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Betrek de ouders en verzorgers, bijvoorbeeld bij het opstellen van het voedingsbeleid of door een gezond eetpatroon thuis te stimuleren.
  • Geef ouders en verzorgers handvatten, bijvoorbeeld voor de pauzehap, lunch, drinken en traktatie.
  • Geef in de lessen aandacht aan gezonde voeding en het drinken van water.
  • Signaleer ongezond eetgedrag. Hierbij kunnen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige helpen.

Tip: lessen over voeding

Wilt u aan de slag met lessen over voeding? Kijk voor informatie over Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

In de praktijk: zelf kweken op De Bolster

Op De Bolster is lesgeven met GrowWizzKid een groot succes. Zo kweken leerlingen zelf groente met deze Gezonde School-activiteit. Vso-instructeur Jeroen Berghuis: “Leerlingen leren veel meer op deze manier dan wanneer ze uit een boekje leren.” Lees verder.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan EducatieSchoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst  voor advies en ondersteuning.

Themacertificaat Voeding aanvragen

Wilt u laten zien dat uw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat Voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: lees vooraf meer informatie over het themacertificaat, zoals criteria, handige documenten en de vragenlijst op Mijngezondeschool.nl.

Heeft uw schoollocatie minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag uw schoollocatie zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Knop om het themacertificaat aan te vragen

Ook handig

Meer weten? Lees over voeding in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs op de website van het Voedingscentrum.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.