Introductie

Calorierijke maaltijden, vette snacks, tussendoortjes met veel suiker: voor veel mensen zijn de dagelijkse verleidingen niet te weerstaan. Maar een ongezond eetpatroon kan leiden tot problemen. Denk aan psychische klachten, met verzuim en slechtere schoolresultaten als gevolg. Of fysieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Het loont dus om leerlingen zo vroeg mogelijk te leren gezonde voedingskeuzes te maken. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan Educatie, Signaleren, Schoolomgeving en Beleid. Is uw school goed bezig, dan kunt u dat laten zien door het themacertificaat Voeding te behalen.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling eet ’s ochtends voor twee, de ander vertrekt zonder ontbijt. Iedere leerling groeit anders op, en met eigen voorkeuren. Maar leerlingen brengen doorgaans wel een groot deel van hun tijd door op school. Daarom is het nuttig dat ze ook op school gezond (leren) eten en drinken. Zo kunt u helpen:

• Neem een visie over gezond eten en drinken op in het schoolbeleid.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Betrek de ouders en verzorgers, bijvoorbeeld bij het opstellen van het voedingsbeleid of door een gezond eetpatroon thuis te stimuleren.
  • Geef ouders en verzorgers handvatten, bijvoorbeeld voor de pauzehap, lunch, drinken en traktatie.
  • Geef in de lessen aandacht aan gezonde voeding en het drinken van water.
  • Signaleer ongezond eetgedrag. Hierbij kunnen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige helpen.

Tip: Gezonde School-activiteiten

Wilt u aan de slag met lessen over voeding? Kijk voor informatie over Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Signaleren, Schoolomgeving en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Themacertificaat Voeding aanvragen

Wilt u laten zien dat uw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl

Speciaal onderwijs-scholen wordt geadviseerd gebruik te maken van de criteria voor het po. Wanneer uw vso-school of so/vso-school een kantine heeft kunt u beter kiezen voor de criteria voor het vo. Wilt u meer informatie over welke criteria van het themacertificaat Voeding bij uw school passen? Vraag dan advies aan uw Gezonde School-adviseur.

Heeft uw schoollocatie minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag uw schoollocatie zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Knop om het themacertificaat aan te vragen

Ook handig

Tip: Hoe gezond is uw school? Doe de test!

Benieuwd hoe uw school het doet op gebied van voeding? En waar u verder aan kunt werken? Doe de po of vo test 'Hoe gezond is jouw school?'

Meer weten? Lees over voeding in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs op de website van het Voedingscentrum.