Ben je al bekend met het Gezonde School-stappenplan, en zoek je specifieke tools? Hieronder vind je veel gebruikte tools op een rij, zoals de e-learning, discussiekaarten en communicatiematerialen. Je kunt de documenten downloaden en aanpassen naar de situatie op jouw schoollocatie.

Communicatiemateriaal

De flyer Gezonde School legt kort uit wat Gezonde School is, hoe het werkt en wat het programma biedt.

Stap 1: Beginsituatie

Checklist beginsituatie
Gebruik de handige checklist ‘beginsituatie' om een beeld te krijgen van jullie basis om te werken aan Gezonde School.

Matrix
Vul de Gezonde School-matrix in. Zo krijg je per thema overzichtelijk welke activiteiten jouw school al doet op de pijlers educatie, schoolomgeving, signaleren en beleid.  

Discussiekaarten
Gebruik de discussiekaarten in de klas om met studenten over diverse gezondheidsthema’s in gesprek te gaan. Zo ontdek je hun wensen zijn en wat zij belangrijk vinden. 

Testjeleefstijl
Gezondheidsgegevens van studenten haal je onder andere uit de online test TestJeLeefstijl.nl

Stap 2: Aanspreekpunt

Presentatie
De korte presentatie Gezonde School gaat in op wat Gezonde School is, waarom werken aan een gezonde leefstijl belangrijk is en hoe je samen aan Gezonde School kunt werken. 

E-learning
De e-learning van Gezonde School is een introductie voor Gezonde School-coördinatoren en betrokken collega’s hoe je aan de slag gaat met Gezonde School. 

Stap 3: Thema en doelen

Matrix
Maak gebruik van de Gezonde School-matrix. Dan kun je in één oogopslag zien of een thema al stevig staat of nog aandacht verdient. 

Testjeleefstijl
Bekijk de resultaten van de online test TestJeLeefstijl.nl. Op welk thema kan jouw school een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere leefstijl? 

Themascan
Maak gebruik van een themascan. Deze helpt je om passende doelen te bepalen.  

Stap 4: Plan

Themascan
Maak gebruik van een themascan. Check met deze scan hoe ver jullie school al is met een thema en welke activiteiten je nog kunt uitvoeren.

Erkende lesmethoden en -activiteiten
Je kunt alle Gezonde School-activiteiten per thema bekijken in het overzicht met Gezonde School-activiteiten voor het mbo. Dit zijn activiteiten van goede kwaliteit, die goed uitvoerbaar zijn in de praktijk. 

Stap 6: Blik terug en kijk vooruit

Themascan
Pak de themascan er nog eens bij. Kun je alles afvinken? Waar zie je nog kansen voor verbetering? 

Testjeleefstijl
Laat de studenten nogmaals de online test TestJeLeefstijl.nl invullen en vergelijk of de studenten gezonder gedrag rapporteren. 

Gouden stap

Testjeleefstijl
Zet TestJeLeefstijl.nl in en ontdek welk thema aandacht verdient.  

Erkende lesmethoden en -activiteiten
Gezonde School-activiteiten kunnen bijdragen aan meerdere thema’s. Versterk het effect van Gezonde School en zoek verbinding met andere thema’s. Meer inzicht in Gezonde School-activiteiten en hun bijbehorende thema’s krijg je in het overzicht met Gezonde School-activiteiten voor het mbo.  

Reacties zijn welkom!

Reacties op de materialen en de inhoud ervan, aanvullingen en/of suggesties zijn van harte welkom.
Mail naar: info@gezondeschool.nl.