Handen wassen na het toiletbezoek, handen wassen voor het eten: zulke gewoontes dragen bij aan een goede hygiëne. Ze voorkomen verspreiding van ziektes en bacteriën. En dat helpt om leerlingen en medewerkers gezond en fit te houden en ziekteverzuim te voorkomen. Het is dus belangrijk dat leerlingen leren hoe ze zichzelf hygiënisch verzorgen. En dat ze les krijgen in een schone, nette omgeving. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

Door leerlingen al op jonge leeftijd een goede basis aan te leren over hygiëne, wordt dit een gewoonte. Niet alleen de persoonlijke hygiëne, zoals douchen en tanden poetsen, maar bijvoorbeeld ook de hygiëne bij het bereiden van voedsel zorgt voor een schone omgeving.

• Geef lessen over hygiëne.
  • Organiseer activiteiten, bijvoorbeeld een projectweek rond hygiëne of een onderdeel daarvan, zoals mondgezondheid.
  • Betrek ouders en verzorgers door ze informatie te geven. Hebben ze vragen over hygiëne, help hen dan verder.
  • Zorg voor een schone schoolomgeving.
  • Regel hulp voor leerlingen met problemen rond hygiëne.
  • Werk samen met ketenpartners, zoals de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst .
  • Neem een visie over hygiëne op in het schoolbeleid.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.
Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

Ook handig

• De hygiënerichtlijn voor basisscholen biedt informatie over en instructies voor persoonlijke hygiëne, schoonmaken, de inrichting van het gebouw, voedselveiligheid en meer.
  • De toolkit Hygiëne van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu biedt beknopte uitleg over onderwerpen zoals handen wassen en schoonmaken. Er zijn ook toolkits over hoofdluis, teken, griep en verkoudheid op Rivm.nl.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid.

tip themascan

Tip: Hoe staat uw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver uw school al is met het thema Hygiëne.  Hoe meer stellingen u kunt afvinken, hoe beter.