Calorierijke maaltijden, vette snacks, tussendoortjes met veel suiker: voor veel mensen zijn de dagelijkse verleidingen niet te weerstaan. Ze vinden het namelijk moeilijk hun eetgedrag te verbeteren. Maar een ongezond eetpatroon kan leiden tot problemen. Denk aan psychische klachten door gepest bij overgewicht, met verzuim en slechtere schoolresultaten als gevolg. Of fysieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Het loont dus als leerlingen zo vroeg mogelijk leren gezonde voedingskeuzes te maken. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is uw school goed bezig, dan kunt u dat laten zien door het themacertificaat Voeding te behalen.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling eet ’s ochtends voor twee, de andere vertrekt zonder ontbijt. Iedere leerling groeit anders op, en met eigen voorkeuren. Maar leerlingen brengen doorgaans wel een groot deel van hun tijd door op school. Daarom is het nuttig dat ze ook op school gezond (leren) eten en drinken. Zo kunt u helpen:

• Neem een visie over gezond eten en drinken op in het schoolbeleid.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Betrek de ouders en verzorgers, bijvoorbeeld bij het opstellen van het voedingsbeleid of door een gezond eetpatroon thuis te stimuleren.
  • Geef ouders en verzorgers handvatten, bijvoorbeeld voor de pauzehap, lunch, drinken en traktatie.
  • Geef in de lessen aandacht aan gezonde voeding en het drinken van water.
  • Signaleer ongezond eetgedrag. Hierbij kunnen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige helpen.

Tip

Tip! Wilt u aan de slag met lessen over voeding? Kijk voor informatie over Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

Themacertificaat Voeding aanvragen

Wilt u laten zien dat uw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat Voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: bekijk vooraf de criteria en vragenlijst in pdf-versie.

Heeft uw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag uw school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Knop om het themacertificaat aan te vragen

Ook handig

Tip - test

Tip! Benieuwd hoe uw school het doet op gebied van voeding? En waar u verder aan kunt werken? Doe de test Hoe gezond is jouw school?

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.