Is kraanwater overal makkelijk te tappen op jouw school? Hebben leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers een actieve rol bij de organisatie van activiteiten rond voeding? Geven de medewerkers het goede voorbeeld? Effectief werken aan voeding vraagt om aandacht voor de schoolomgeving. Hoe pak je dat aan?
Maak water drinken aantrekkelijk
Leerlingen en medewerkers maken eerder gezonde keuzes als de school daar op is ingericht. Denk bijvoorbeeld aan kraanwater: een goede en voordelige manier om je lichaam van vocht te voorzien. En het bevat geen calorieën, tast je tanden niet aan en belast het milieu nauwelijks. Bovendien zorgt het drinken van kraanwater voor minder afval van pakjes en flesjes op school. Het stimuleren van water drinken is iets wat redelijk makkelijk te regelen is. Zorg bijvoorbeeld dat leerlingen en medewerkers altijd water binnen handbereik hebben. Denk aan:
- een kraan in het klaslokaal. Let wel op dat deze niet grenst aan een toiletruimte voor de hygiëne.
- een waterkoeler of watertappunt op een centrale plek.
- kannen met water in de klas, en bekers of een eigen bidon voor elke leerling. Let op: vul de kannen niet op het toilet.
Tip: tap kraanwater uit een watertappunt
Met watertappunten op school stimuleer je het drinken van kraanwater als gezonde dorstlesser.
Betrek leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers
Gezonde voeding krijgt meer aandacht als iedereen zich erbij betrokken voelt. Zorg daarom dat leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers ook een rol kunnen spelen bij activiteiten. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen met het vullen van bidons, uitdelen van fruit, aankleden van de lunchruimte of organiseren van educatieve activiteiten over voeding. En stimuleer medewerkers om het goede voorbeeld te geven. Denk aan gezonde lunches en gezonde snacks in de lerarenkamer.
Tip: bekijk tips voor gezonde traktaties
Zijn er binnenkort verjaardagen te vieren? Het Voedingscentrum heeft een aantal handige tips voor trakteren tijdens de coronacrisis. Deel ze met ouders en verzorgers.
Werk samen
Heb je hulp, ondersteuning of expertise nodig? Zoek dan de samenwerking op met andere organisaties, zoals de gemeente, GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst ), JOGG, Jong Leren Eten of (jeugd)-tandartspraktijk.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.