Gezond leren eten en drinken betekent ook ontdekken. Durven jouw leerlingen eten dat ze niet kennen te proeven? Weten ze waar hun eten vandaan komt, wat erin zit, wat de invloed is op milieu en klimaat en hoe je een eenvoudig gerecht bereidt? Effectief werken aan voeding vraagt om aandacht voor educatie. Hoe pak je dat aan?

Zet Gezonde School-activiteiten in

Maak in het lesprogramma gebruik van Gezonde School-activiteiten. Zo kun je leerlingen laten ervaren dat gezond eten ook lekker kan zijn. Of kun je ze laten zien waarom ze eten en drinken nodig hebben en wat het doet met hun gebit. Kies bijvoorbeeld een van deze activiteiten:

Smaaklessen

Gratis lesprogramma over eten voor groep 1 t/m 8. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, verkennen kinderen hun eten.

Lees meer over Smaaklessen

GrowWizzKid

Een combinatie van voeding, natuur, techniek en duurzaamheid leert kinderen op een onderzoekende en ervarende manier wat gezonde voeding is, waar dit vandaan komt en hoe gezonde voeding toe te passen.

Lees meer over GrowWizzKid

Lekker Fit!

Onderwijs met drie beweegmomenten per week, een naschools beweegaanbod, clinics aanbod en vaak sportverenigingen die in de school les geven. Daarnaast is er een voedingsprogramma op school.

Lees meer over Lekker Fit!

Trammelant in Tandenland

Een programma over tandenpoetsen, tandartsbezoek en eet- en drinkmomenten voor groep 1 t/m 4. Met een prentenboek, filmpjes en andere materialen voor thuis en op school.

Lees meer over Trammelant in Tandenland

Alle activiteiten

Zoek je een andere activiteit of wil je weten wat voor activiteiten er nog meer zijn?

Bekijk alle Gezonde School-activiteiten

Gebruikt de school ander lesmateriaal? Gebruik dan de checklist Eigen educatiematerialen themacertificaat Voeding (SLO). Deze is gebaseerd op het SLO leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl. Het leerplankader geeft handvatten om een gevarieerd lespakket samen te stellen dat past bij de leeftijd van de leerling.

    Geef structureel aandacht aan voeding

    Net zoals bij andere leerstof, werken onderwijsactiviteiten over voeding pas echt goed als ze structureel aan bod komen. Dat kan bijvoorbeeld zo:

    • Neem lessen over voeding op in het curriculum, bijvoorbeeld bij biologie of andere lessen binnen het leergebied oriëntatie op jezelf en de wereld.
    • Neem onderwijsactiviteiten over voeding op in het schoolbeleid en geef er uitleg bij. Wie is ervoor verantwoordelijk en in welke leerjaren vinden ze plaats?

    Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.