Een Gezonde Schoolkantine past bij een Gezonde School. Het Voedingscentrum helpt scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Met resultaat: op dit moment werkt 65% van de scholen in het voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs) hieraan. Dat wordt vandaag gevierd, want het is de Dag van de Gezonde Schoolkantine.

Tamara Coppenhagen, projectleider Programma Eetomgevingen binnen het Voedingscentrum: “Met de Dag van de Gezonde Schoolkantine zetten we alle deelnemende scholen extra in de spotlight. Deze scholen werken aan een gezonde en duurzame eetomgeving, waar leerlingen en studenten iedere dag leren wat gezond en duurzaam eten is. Ze zijn een essentiële schakel om jongeren gezond op te laten groeien, met oog voor de wereld.”

Iedereen kan meedoen

Het streven voor 2024 is dat het aantal scholen dat actief aan de slag is met de Gezonde Schoolkantine stijgt naar 70%. Tamara hoopt ook scholen die nog niet deelnemen te inspireren om aan de slag te gaan. “Een reden die scholen noemen om nog niet deel te nemen zijn bijvoorbeeld de kosten. Wij gaan graag met deze scholen aan de slag om te kijken wat er mogelijk is. Zeker met de scholen die in de meest kwetsbare wijken staan, waar mensen het minste geld te besteden hebben. Een gezonde keuze hoeft niet de duurdere keuze te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor het vervangen van frisdranken door  water met fruit of zero-varianten. We hebben een groep Adviseurs Eetomgevingen klaarstaan om scholen gratis te begeleiden.”

Gezondere voeding met ondersteuningsaanbod Gezonde School

Wil je met jouw school meters maken op het gebied van gezonde voeding? Vraag uiterlijk 14 april 2024 het ondersteuningsaanbod Gezonde School aan!

Naar het ondersteuningsaanbod Gezonde School

Samen leren, proeven en vieren

Op 21 maart vindt in 7 provincies het Gezonde Schoolkantine Festival plaats. Het Voedingscentrum reikt een groot aantal Gezonde Schoolkantine-schalen uit aan scholen waarvan het aanbod minstens 60% een betere keuze is. Hoe deze scholen dit aanpakken, delen ze tijdens inspiratiesessies. Samen met kennispartners, zoals JOGG en de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst), bespreekt het Voedingscentrum uitdagende onderwerpen zoals voedseleducatie, de eetomgeving rondom de school en leerlingenparticipatie tijdens kennissessies.

Leerlingparticipatie met Schoolkantine Challenge

Hoofdpartner Jong Leren Eten roept op deze dag de winnaar uit van de Schoolkantine Challenge 2024. Leerlingen en studenten hebben de afgelopen periode gewerkt aan hun ideale gezonde kantinesnack. Een goed voorbeeld van het toepassen van leerlingenparticipatie. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de leerlingen het belangrijk vindt dat eten en drinken op school gezond is. Als het aanbod beter aansluit bij de wensen van leerlingen, is de kans groter dat ze in de pauzes niet naar de snackbar of supermarkt gaan. 

Gezonde Schoolkantine op een Gezonde School

De Gezonde Schoolkantine is een Gezonde School-activiteit voor het speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs). Scholen kunnen ermee werken aan Voeding, één van de gezondheidsthema's bij Gezonde School. Door met de Gezonde School-aanpak aan gezondheidsthema's te werken, kunnen scholen een gezonde leefstijl vanzelfsprekend maken voor hun leerlingen of studenten. Meer weten? Lees: Wat is Gezonde School?