Meer jongeren ervaren seksuele grensoverschrijding. Ook groeit de groep jongeren die geen anticonceptie gebruikt. En jongeren willen betere seksuele vorming. Dit zijn een paar uitkomsten van Seks onder je 25e, een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren van 13 tot 25 jaar.
Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren de sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit steeds meer accepteren. Toch is het seksuele en mentale welzijn van lhbt+-jongeren lager dan van cisgender en heteroseksuele jongeren.
De gemiddelde seksueel actieve jongere is positief over het seksleven. Wel blijken uit het onderzoek ook grote verschillen. Zo ervaart driekwart van de meiden pijn bij de eerste keer vaginale seks en heeft een op de vier meiden een seksueel probleem. Onder jongens is dat aantal een op de tien.
Betere seksuele vorming
Jongeren geven de informatie die ze op school hebben gekregen over seksualiteit een 5,6. Dit cijfer is iets gedaald ten opzichte van 2017. Volgens jongeren gaat seksuele vorming op school vooral over anticonceptie, voortplanting en soa (Seksueel overdraagbare aandoeningen)/hiv. Desondanks vinden de meeste jongeren dat ze hierover onvoldoende informatie kregen. Over seksuele grensoverschrijding, seksueel plezier en seks in de media zegt een ruime meerderheid van de jongeren geen of weinig informatie te hebben gekregen.
Om antwoord te vinden op deze vragen, gaat driekwart van de jongeren op zoek op internet. Ruim de helft gaat te rade bij vrienden. Hierbij is het onduidelijk in hoeverre de informatie die ze online vinden of van vrienden krijgen betrouwbaar is.
Beter seksuele vorming verzorgen?
Dat kan met Gezonde School! De stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit biedt daarvoor nog eens een extra boost. Van 4 maart tot en met 15 april kun je de stimuleringsregeling aanvragen.
Seksuele grensoverschrijding
Twee op de drie meiden (66%) en drie op de tien jongens (29%) geeft aan dat ze te maken hebben gehad met seksuele grensoverschrijding, van vervelende seksuele opmerkingen en ongewenste aanrakingen tot allerlei vormen van seks tegen de wil. Onder meiden is het percentage dat weleens gedwongen is om seksuele dingen te doen die zij niet wilden toegenomen van 12% in 2017 naar 20% in 2023. Bij jongens ging dit van 2% naar 4%.
Afname anticonceptie
Het gebruik van anticonceptie is nog steeds hoog, maar er is een groeiende groep die geen anticonceptie gebruikt. Een op de vijf meiden die ooit vaginale seks had, gebruikt geen anticonceptie. In 2012 was dat een op de elf. Meer dan de helft van de meiden die geen anticonceptie gebruiken, wil geen hormonen gebruiken.
In 2017 gebruikte nog bijna driekwart van de jongeren een condoom bij de eerste vaginale seks. In 2023 is dat gedaald naar tweederde.
Meer informatie
Het onderzoek Seks onder je 25e is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst)’en. Wie wil, kan meer informatie over Seks onder je 25e lezen. Het hele onderzoeksrapport is te vinden op de website van Rutgers. Daarnaast is er een samenvatting beschikbaar.