Decoratieve afbeelding met het logo van SEGGSY 'powered by SENSE'. Ook is er een smartphone afgebeeld. Op de smartphone is SEGGSY geopend.

Hebben jouw leerlingen of studenten vragen over relaties en seksualiteit? Sinds kort kunnen ze daarmee ook terecht op SEGGSY. Deze website is gericht op jongeren van 16 tot 18 jaar en behandelt onderwerpen zoals flirten, daten, identiteit, veilige seks, plezier en relaties. Jongeren beginnen steeds later met seks – vaak vanaf hun 16e, de meesten rond hun 18e – en hebben juist dan behoefte aan informatie.

Jongeren beoordelen de lessen seksuele vorming op school met gemiddeld een 5,8. Ze geven aan vooral technische informatie over voortplanting, anticonceptie en soa Seksueel overdraagbare aandoeningen (Seksueel overdraagbare aandoeningen)’s te krijgen, terwijl ze juist meer willen leren over de leuke, persoonlijke en sociale aspecten van seks. Bijvoorbeeld plezier, groepsdruk en het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen. “Precies deze thema’s vinden ook docenten en ouders lastig om met jongeren te bespreken”, vertelt Luc Lauwers, expert seksuele vorming bij Rutgers. “Terwijl zo’n brede en positieve benadering van relaties en seksualiteit juist ook condoom- en anticonceptiegebruik en het voorkomen van soa’s en grensoverschrijdend gedrag verbetert.”

SEGGSY als hulpmiddel

Onderwijsprofessionals, ouders en verzorgers kunnen SEGGSY gebruiken als hulpmiddel om jongeren voor te bereiden of als aanvulling op seksuele voorlichting thuis of in de klas. Over verschillende onderwerpen vinden jongeren handige tips, inspirerende video’s, podcasts, quizzen en andere interactieve content. Denk aan onderwerpen als de eerste keer, consent, identiteit en verliefdheid. Zo worden jongeren geïnspireerd en leren ze hun eigen mening te vormen, met elkaar in gesprek te gaan en weloverwogen keuzes te maken.

Meer over seksuele vorming?

Bekijk de informatie over relaties en seksualiteit voor:

gespecialiseerd onderwijs

voortgezet onderwijs

mbo

Zij maken SEGGSY

SEGGSY is 'powered' by Sense.info, het jongerenplatform over seksualiteit van Rutgers, Soa Aids Nederland en de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst)’en. Rutgers, Soa Aids Nederland en Dance4Life zijn samen initiatiefnemers van SEGGSY.

SEGGSY ondersteunt jongeren in hun persoonlijke zoektocht op het gebied van daten, relaties en seksualiteit, naar wie zij zijn, welke invloed vrienden en familie hierbij hebben en hoe zij omgaan met de verwachtingen vanuit de maatschappij. Met als doel dat zij nu en later gezonde, veilige, vrije en gelijkwaardige (seksuele) relaties kunnen aangaan.

Rutgers en Soa Aids Nederland zijn ook kennispartners van Gezonde School. Samen met Gezonde School werken zij aan het thema Relaties en seksualiteit.