Decoratieve illustratie van leerlingen/studenten. Ze zijn op een schoolplein, lachen vrolijk en zijn blij met een gezonde leefstijl

Scholen in het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs) hebben zich afgelopen weken massaal ingeschreven voor één of meerdere stimuleringsregelingen van Gezonde School, gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl onder leerlingen en studenten.

De stimuleringsregelingen geven scholen een extra zetje om schoolbreed en structureel aan een gezonde leefstijl te werken. Afgelopen jaren stijgt het aantal scholen dat een regeling aanvraagt jaar na jaar. “Ook dit jaar zijn er weer meer stimuleringsregelingen aangevraagd dan ooit. Dat geeft aan dat onderwijsprofessionals het belangrijk vinden om structureel te werken aan de mentale, sociale en fysieke gezondheid van leerlingen en studenten”, aldus Iris Kummeling, programmamanager Gezonde School.

"Het laat ook zien dat er een blijvende behoefte is aan begeleiding op maat op dit gebied, zoals wij die vanuit Gezonde School bieden. Onze Gezonde School-adviseurs adviseren zowel nieuwe als ervaren scholen en geven hen praktische tools om het werken aan een gezonde leefstijl van leerlingen en studenten te integreren in hun dagelijkse routine”.

Toekenning in mei

De grote hoeveelheid aanmeldingen overstijgen voor elke regeling het beschikbare budget. Per regeling worden toekenningscriteria toegepast. Dat gebeurt zorgvuldig en nauwkeurig per regeling, maar ook regelingoverstijgend om uiteindelijk zoveel mogelijk scholen een toekenning te kunnen geven. Alle scholen die een stimuleringsregeling hebben aangevraagd, ontvangen in mei bericht of ze de regeling(en) krijgen toegekend. De toekenningscriteria en planning per regeling staan op Stimuleringsregelingen | Gezonde School

De stimuleringsregelingen die scholen konden aanvragen zijn:

Het is op dit moment niet meer mogelijk om een stimuleringsregeling aan te vragen bij Gezonde School; de belangstellingsregistratie is per 15 april gesloten.

Zonder stimuleringsregeling werken aan gezonde leefstijl?

Wil je als onderwijsprofessional structureel werken aan een gezonde leefstijl op school, maar heb je geen stimuleringsregeling aangevraagd? Ook dan kun je aan de slag met de Gezonde School-aanpak. Begin dan met een themascan. En lees verder op onze website voor meer informatie en inspiratie.