Decoratieve foto van een jongen die een trui draagt met het woord 'Respect' erop

Act4Respect organiseert in november een congres voor ondere andere onderwijsprofessionals en jongerenwerkers. Het congres zal in het teken staan van hoe kleine veranderingen in je dagelijkse werkzaamheden een groot effect kunnen hebben op de preventie van (gendergerelateerd) geweld. Bijwonen is gratis en kan op woensdagmiddag 9 november in Utrecht. Online erbij zijn kan ook.

Aanmelden voor het congres

Wat kun je verwachten?

Volgens de organisatie ontdekken professionals tijdens het congres de visie, tools, trainingen, maar ook de lessen na vijf jaar Act4Respect, en krijgen ze concrete handvatten die direct in de praktijk kunnen worden toegepast.

Act4Respect

Act4Respect is in 2018 gestart als een initiatief van Rutgers (kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid) en Atria (kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis). Deze organisaties zetten zich onder meer in om gendergerelateerd geweld te voorkomen. Het doel van Act4Respect is om een nieuwe generatie jongeren op weg helpen respectvol om te gaan met genderverschillen.

Gendergerelateerd geweld

Volgens Act4Respect is gendergerelateerd geweld geweld dat iemand treft wegens diens sekse of gender. Vooral meiden, vrouwen en LHBTIQ+ personen zijn slachtoffer van dit soort geweld.  De oorzaak van gendergerelateerd geweld zit in de traditionele gendernormen die zich afspelen in de maatschappij. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een jongen die niet hoort te huilen en stoer moet zijn of een meisje dat een meegaand en zorgzaam karakter hoort te hebben. Zo worden er verwachtingspatronen meegegeven aan jongeren. Deze verwachtingspatronen spelen mee in het worden van een pleger of slachtoffer.