Wil je je meer verdiepen in (gedrags)verandering voor een gezonde leefstijl? De Specialist Sportieve en Gezonde School (SSGS) is een onderwijsprofessional die een sleutelrol vervult bij het werken aan gezondheid op school.

Wie SSGS wil worden, kan de specialisatie tijdens de lerarenopleiding kiezen of de post-hbo-opleiding volgen.

Wat doet een SSGS?

Voor een sportieve en Gezonde School spelen onderwijsprofessionals een belangrijke rol. Om een gezonde leefstijl op school te versterken, hebben zij kennis hierover nodig. Bijvoorbeeld over veranderingsprocessen en gezondheidsthema’s zoals Voeding, Bewegen en sport en Welbevinden. Een SSGS:

  • houdt een gezonde leefstijl hoog op de agenda;
  • brengt kennis over een gezonde leefstijl in de school;
  • weet hóe je de leefstijl van leerlingen of studenten kunt veranderen;
  • coördineert werkzaamheden en is een aanspreekpunt voor collega's.

Structurele aanpak

De Specialist Sportieve en Gezonde School zorgt ervoor dat de leerlingen of studenten op school veel bewegen en dat er aandacht is voor verschillende gezondheidsthema's. Daarbij staat de Gezonde School-aanpak centraal. Hiermee kan de SSGS samen met collega’s structureel werken aan gezondheidsthema’s die de school kiest. De SSGS zorgt zo voor duurzame verbeteringen in plaats van eenmalige projecten. Daar hebben de leerlingen en studenten het meest aan!

Ervaringen met de opleiding

Jesse en Mike volgen niet alleen de pabo aan de Hogeschool Leiden, maar specialiseren zich ook als Specialist Sportieve en Gezonde School. “Je leert van alles over Gezonde School, de rol van Gezonde School-coördinator en veranderingen die zich voordoen in het onderwijs. Zo kan je jouw school goed begeleiden.” Beluister het interview met Jesse en Mike (bonusaflevering van Gezonde School, de podcast). 

Wie kan SSGS worden?

De opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School is beschikbaar voor huidige en toekomstige leraren, teamleiders en andere professionals in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs). Je kunt de specialisatie al tijdens de lerarenopleiding volgen, maar ook daarna.

Gezonde School-coördinator

Werk je al als Gezonde School-coördinator? Dan is de opleiding handig om te volgen voor verdieping. Ook kun je tijdens de opleiding cases uit je werk bespreken.

Volg je als Gezonde School-coördinator de opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School? Dan voldoe je meteen aan de scholingsvoorwaarde van het ondersteuningsaanbod van Gezonde School. Natuurlijk komt de opleiding ook van pas wanneer je een van de andere stimuleringsregelingen gebruikt.

Aanmelden

Je kunt in september starten met de post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School. De opleiding is er voor iedereen die werkt in het onderwijs.

Meld je aan voor de opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School bij een van deze scholen:

Hogeschool Leiden   Hogeschool Windesheim

Meer informatie

De opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gestart in 2018. Lees meer in de flyer van SSGS  op Ssgs.nl.