De Specialist Sportieve en Gezonde School (SSGS) is een leraar die een sleutelrol vervult bij en het werken aan gezondheid op school. Een SSGS:

  • houdt een gezonde leefstijl hoog op de agenda
  • brengt kennis over een gezonde leefstijl in de school
  • weet hóe je de leefstijl van leerlingen of studenten kunt veranderen
  • neemt collega's werk uit handen.

Wie SSGS wil worden, kan de specialisatie tijdens de lerarenopleiding kiezen of de post-hbo-opleiding volgen. 

Wat doet de Specialist Sportieve en Gezonde School?

Bekijk het korte filmpje met uitleg over de Specialist Sportieve en Gezonde School.

Wat doet een SSGS?

Voor een sportieve en Gezonde School spelen leraren een belangrijke rol. Om een gezonde leefstijl op school te versterken, hebben zij kennis hierover nodig. Bijvoorbeeld over veranderingsprocessen en gezondheidsthema’s zoals Voeding, Bewegen en sport en Welbevinden.

Structurele aanpak

De Specialist Sportieve en Gezonde School zorgt ervoor dat de leerlingen of studenten op school veel bewegen en dat er aandacht is voor verschillende gezondheidsthema's. Daarbij staat de Gezonde School-aanpak centraal. Hiermee kan de SSGS samen met collega’s structureel werken aan gezondheidsthema’s die de school kiest. De SSGS zorgt zo voor duurzame verbeteringen in plaats van eenmalige projecten. Daar hebben de leerlingen en studenten het meest aan!

Wie kan SSGS worden?

De opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School is beschikbaar voor (toekomstige) leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Je kunt de specialisatie al tijdens de lerarenopleiding volgen, maar ook daarna. De opleiding is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gestart in 2018.

Gezonde School-coördinator

Volg je als Gezonde School-coördinator de opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School? Dan voldoe je daarmee meteen aan de scholingsvoorwaarde van het ondersteuningsaanbod van Gezonde School.

Tip: doe mee met de pilot

In september 2022 start een pilot van de post-hbo-opleiding voor leerkrachten, docenten en teamleiders werkzaam in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs ). Bekijk de flyer en lees meer op Ssgs.nl. Aanmelden voor de post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School

Wat kost de opleiding?

Heeft jouw school het ondersteuningsaanbod Gezonde School toegekend gekregen? Dan kan jouw school het bedrag van € 3.000 ook inzetten voor het volgen van de opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School. Meedoen aan de pilot kost € 600.

Meer informatie

Lees meer over Specialist Sportieve en Gezonde School op Ssgs.nl.