Aanpakken maar!

Decoratieve foto: een groep van leerlingen en docent poseert voor de foto, met een vlag van Gezonde School vast

Structurele aandacht voor een gezonde leefstijl op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondere kinderen én volwassenen. Leerlingen en studenten die fysiek en mentaal lekker in hun vel zitten, leren en ontwikkelen zich beter en leren gezonde keuzes te maken voor nu en later. Gezonde School maakt samen met onderwijsprofessionals een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten vanzelfsprekend. Maar hoe pak je dat aan op jouw school?

Om een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken, is het nodig dat door de hele school aandacht is voor gezondheid en een gezonde leefstijl. Dus in de lesstof, op het schoolterrein, in schoolactiviteiten én in het beleid. Deze integrale benadering is de essentie van de Gezonde School-aanpak.

Gezonde School-aanpak: zo werkt het

Bekijk de beknopte uitleg over de Gezonde School-aanpak in deze korte animatie.

In 6 stappen een Gezonde School

In zes stappen kun je de hele Gezonde School-aanpak uitvoeren. Het stappenplan van de Gezonde School-aanpak maakt het makkelijk en zorgt voor blijvend resultaat.

Vaak doet een school al veel aan gezondheid. Met de Gezonde School-aanpak bekijk je eerst wat er leeft op jouw school, wat jouw school al doet en dan versterk je wat goed gaat. Bekijk het stappenplan voor:

Je bepaalt zelf met welk gezondheidsthema je aan de slag gaat. Dat doe je samen met collega’s, de leerlingen of studenten, ouders en verzorgers en eventueel de Gezonde School-adviseur bij de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst ). Je kunt ook met andere partijen samenwerken, zoals sportverenigingen, de gemeente, de kinderopvang en de wijkpolitie.

De Gezonde School-adviseurs kunnen je helpen met deskundig advies en praktische tools om de juiste stappen te zetten.

Ook kun je een financiële stimulans krijgen om aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Kijk wat er mogelijk is bij Advies en ondersteuning.

Meer weten? Lees Starten met Gezonde School: zo doe je dat.

In de startblokken

Sta je te popelen om van start te gaan met een gezonde leefstijl op jouw school of dit een duurzame boost te geven? Maak een vliegende start:

  • Je kunt van 6 maart tot en met 17 april één of meer stimuleringsregelingen bij Gezonde School aanvragen via Mijngezondeschool.nl. Er zijn vier regelingen. Bekijk de voordelen en spelregels:

ondersteuningsaanbod Gezonde School

stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit

stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten

stimuleringsregeling Fit, Veilig en Gezond Werken

  • Voor advies op de maat kun je bij de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst ) terecht. Neem vrijblijvend contact op met de Gezonde School-adviseur.

Afkijken mag

Zo’n 30% van alle scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs ) werkt al volgens de Gezonde School-aanpak. Hoe zijn zij begonnen? Welke Gezonde School-activiteiten zetten ze hierbij in? En vooral: wat levert het op? Collega's in het onderwijs vertellen je over hun ervaringen met werken aan een gezonde leefstijl op school. Laat je inspireren door hun verhalen:

Primair onderwijs

"Al onze speerpunten, die terugkomen in ons logo - zoals relaties, wereldburgerschap, toekomstgerichtheid en verbinding - sluiten aan bij de missie van Gezonde School", vertelt schoolleider Manon Prévoo in: Stap voor stap Gezonde School.

Speciaal onderwijs

“Voor onze huidige leerlingen zijn de moestuin en de kippen nog nieuw, de jongste klassen weten al niet beter. Zo kunnen we steeds een stapje vooruit zetten." Gezonde School-coördinator Doron Levy laat zien hoe je het Gezonde School-zaadje vroeg plant.

Voortgezet onderwijs

Tijdens de praktijklessen probeert hij ze natuurlijk iets te leren over gezond eten. “Maar we gaan vooral gezellig met elkaar aan de slag. Door lekker samen te koken, komt de interesse vanzelf.” Praktijkcoördinator Jerry Masseurs over de weg vinden met de Gezonde School-aanpak.

Mbo

Frank Schoonbrood, coördinator Vitaliteit, wil van het VISTA college de gezondste school van Nederland maken. Een gezondere school worden met de Gezonde School-aanpak is volgens hem een kwestie van beginnen.

Blijf op de hoogte

Wil je het laatste nieuws over een gezonde leefstijl op school niet missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Gezonde School