Gezonde School organiseert op dinsdag 6 februari van 14.00 – 16.00 uur een webinar over de Week van de Lentekriebels voor schoolleiders. Deze online sessie is bedoeld voor alle schoolleiders van het primair- en van  het gespecialiseerd onderwijs die zich willen voorbereiden op de Week van de Lentekriebels van 4 tot en met 8 maart 2024.

Het thema van de Week van de Lentekriebels in 2024 is ‘Weerbaar online.’ Het gaat hierbij om het online weerbaar maken van kinderen. In de bovenbouw gaat het ook om de invloed van social media en hoe je kinderen beschermt tegen het onbedoeld tegenkomen van pornografische naaktbeelden.

De Week van de Lentekriebels wordt georganiseerd door expertisecentrum Rutgers in samenwerking met de regionale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst)’en. De projectweek helpt deelnemende scholen in het primair onderwijs en het gespecialiseerd onderwijs om jaarlijks in elke groep aandacht te besteden aan onderwerpen als ‘weerbaarheid’, ‘lichaam en zelfbeeld’ en ‘seks in de media’ en om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen. Met deze structurele aandacht is de kans op blijvend effect het grootst.

Zorg voor voorbereiding

Tijdens deze week merken scholen hoe enthousiast leerlingen op de lessen reageren en hoe zinvol het is om hier les over te geven. Ondanks veel positieve feedback van deelnemers leidde de Week van de Lentekriebels afgelopen jaar tot ophef in de media, vooral veroorzaakt door misinformatie. Dat liet zien dat het belangrijk is om ook ouders mee te nemen in de voorlichtingsweek, bijvoorbeeld door ouders tijdig te informeren met een brief en door een informatieavond te organiseren. Op deze manier kunnen ook ouders zich beter voorbereiden op vragen van hun kinderen en er thuis verder over praten. Ook door het jaar heen zijn er vragen van ouders over waarom er op de basisschool al aandacht is voor seksualiteit. Gezonde School adviseert scholen die werken aan het thema Gezonde relaties en seksualiteit daarom ook om ouders tijdig te betrekken en met elkaar in gesprek te gaan.

Online informatiesessie

Voor schoolleiders is een goede voorbereiding op deze week, met de leerkrachten en met ouders, dan ook belangrijk. Maar wat vraagt het dan van jou als schoolleider of je leerkrachten? Hoe ga je om met lastige vragen of weerstand in een gesprek? Wat kun jij of je collega’s doen tijdens deze week? Je hoort er meer over in deze informatieve en interactieve online sessie op dinsdag 6 februari van 14.00 – 16.00 uur.

Tijdens dit webinar leer je meer over:

  • wat de Week van de Lentekriebels inhoudt en hoe dit zich verhoudt tot een visie op relationele en seksuele vorming;  
  • hoe je onderwijspersoneel kan ondersteunen tijdens de Week van de Lentekriebels;
  • hoe je gesprekken met ouders over de Week van de Lentekriebels kan voeren.

Aanmelden

Wil je deelnemen, meld je dan 4 februari aan via het aanmeldformulier. 

Vul het aanmeldformulier in