Staatssecretaris Paul Blokhuis  van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reikte vandaag het eerste certificaat 'Specialist Sportieve en Gezonde School' uit. 'Het is belangrijk dat er op basisscholen een specialist komt die kinderen helpt om gezond te leven en de omgeving waar de kinderen in opgroeien gezond maakt', stelt Rinda den Besten, voorzitter van de po primair onderwijs (primair onderwijs)-raad.

Met de uitreiking werd de pilotfase ’Specialist Sportieve en Gezonde School’ afgesloten en is het traject gepresenteerd waarmee leerkrachten zich specialiseren in het bevorderen van een gezonde leefstijl in het basisonderwijs. De uitreiking is onderdeel van het evenement 'Uit de startblokken: Specialist Sportieve en Gezonde School'.

'Het belangrijkste van de opleiding was eigenlijk de kennis van verandermanagement, hoe zorg je dat je ouders, directie, collega's en kinderen meekrijgt bij het maken van een Gezonde School? Dat neem ik mee', vertelt een enthousiaste student.

Vier jaar lang is door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland, Hogeschool Windesheim, Marnix Academie, Stenden Hogeschool, Hogeschool Leiden en partners uit het werkveld gewerkt aan het ontwikkelen van een curriculum voor het opleiden van Specialisten Sportieve en Gezonde School. Alle Hogescholen kunnen vanaf nu aansluiten met als doel op elke school een Specialist Sportieve en Gezonde School.

'We hopen dat zo veel mogelijk pabo's met het traject Sportieve en Gezonde School aan de slag gaan. In september gaat de volgende lichting van start, open voor een ieder die verdieping zoekt in gezondheid op de basisschool', nodigt Monique van Ark, projectleider van het traject, uit.

Meer weten over deze post-hbo opleiding.