Dame geeft les over gehoorschade preventie

Op 3 maart was het de internationale dag van het gehoor. Een goed moment om ook nu aandacht te vragen voor het belang van gezond gehoor, want gehoorschade is onomkeerbaar. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 7 kinderen tussen 9 en 11 jaar gehoorschade heeft. Gehoorschade kan de leerprestaties van leerlingen negatief beïnvloeden en daarmee grote impact hebben op hun verdere leven. VeiligheidNL heeft daarom handige acties op een rij gezet waarmee scholen aan de slag kunnen.

Gezonde School activiteit: Hoortoren update

De Gezonde School activiteit Hoortoren heeft een update gehad. HoorToren is een lespakket voor de hele basisschool over het gehoor. Kinderen leren over de werking van geluid en gehoor, de oorzaken en gevolgen van gehoorschade en manieren om het gehoor te beschermen tegen hard geluid en muziek. Er zijn nu nieuwe materialen voor het digibord, informatiekaarten en werkbladen.

Gastlessen door KNO Keel-, neus- en oorheelkunde (Keel-, neus- en oorheelkunde)-artsen

VeiligheidNL en de commissie PrevENT organiseren gratis gastlessen voor groep 7 en 8, waarbij een KNO-arts langskomt. Een echte dokter in de klas spreekt de kinderen vaak enorm aan waardoor de lessen enthousiast worden ontvangen! De les draait om bewustwording, waarbij leerlingen op luchtige manier leren over het belang van een goed gehoor en risico op gehoorschade door hard geluid.

De les is ontwikkeld door de preventiecommissie van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (PrevENT), in samenwerking met kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL.

 

Nog meer doen met gehoor?

Op een blijvende manier aandacht voor gehoor? Ga aan de slag en lees verder bij de themapagina Gehoor hoe je structureel aan de slag kunt met dit thema.

Gehoor in het primair onderwijs

Gehoor in het gespecialiseerd onderwijs

Of vraag voor 15 april bijvoorbeeld het ondersteuningsaanbod aan via de stimuleringsregelingen. 

Stimuleringsregelingen