Wist je dat een op de vijf mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs)-studenten last heeft van piep of ruis na het luisteren naar muziek via oortjes of een koptelefoon? En dat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is?  Gehoorschade kan de leerprestaties van jongeren negatief beïnvloeden en daarmee grote impact hebben op hun verdere leven. Een deel van de studenten loopt bovendien extra risico op gehoorschade door hun toekomstige beroep. Daarom is het belangrijk om gehoorschade bij studenten actief te voorkomen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat levert werken aan gehoor studenten op?

Bewustzijn

Studenten worden zich bewuster van het belang van een gezond gehoor en wat ze kunnen doen om hun gehoor gezond te houden. Dat helpt hen om de kans op blijvende gehoorschade, zoals oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies, te verkleinen of erger te voorkomen.

Blijvende schade voorkomen

Door in de schoolomgeving het geluidsniveau in de gaten te houden, bijvoorbeeld tijdens praktijklessen of schoolevenementen, is de kans kleiner dat studenten langdurig hard geluid horen. Langdurige blootstelling aan hard geluid kan blijvende schade aan het gehoor veroorzaken. 

Alerte docenten

Medewerkers gaan bewuster om met het gehoor van studenten en van henzelf. Zo zijn ze alerter op beginnende gehoorschade en risicogedrag voor gehoorschade, zoals veelvuldig muziek luisteren via een koptelefoon.

Gehoor beschermen

Tijdens praktijklessen leren studenten dat ze hun gehoor moeten beschermen en hoe ze dat kunnen doen, als ze werken met machines, apparaten of materialen die veel geluid maken.

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Gehoor. Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter.

Wat kun je doen om studenten te helpen?

De ene student gamet de hele middag met een koptelefoon op, de andere zet het volume altijd op z’n hardst om muziek te luisteren. Ook onder schooltijd worden studenten vaak aan geluid blootgesteld. Denk maar aan het geluid van filmpjes die in de les worden gebruikt, het gebruik van koptelefoons en oortjes of machines en apparaten tijdens praktijklessen en op leerwerkplekken. Daarom is het zinvol als studenten op school leren hoe ze hun gehoor gezond houden. Zo kun je helpen:

  • Geef lessen over het belang van een gezond gehoor en besteed er extra aandacht aan rond praktijklessen, evenementen, de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart, bijvoorbeeld.
  • Stimuleer studenten en medewerkers om gehoorbescherming te dragen en over-ear koptelefoons met noisecancelling te gebruiken.
  • Informeer studenten en medewerkers over het gezond houden van het gehoor. Leg uit tijdens welke situaties ze risico lopen op gehoorschade en hoe ze gehoorschade kunnen voorkomen. Denk daarbij aan de beroepspraktijk én daarbuiten, bijvoorbeeld aan veel uitgaan.
  • Zorg voor een gehoorvriendelijke schoolomgeving. Tijdens praktijk- en gymlessen, evenementen, maar ook in reguliere lessen en pauzes.
  • Houd het gehoor in de gaten door jaarlijks de kwaliteit ervan te testen met een online hoortest, bijvoorbeeld in samenwerking met de lokale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst)
  • Regel hulp bij vermoedens van gehoorproblemen of gehoorschade en risicogedrag.
  • Neem richtlijnen voor een gehoorvriendelijke school op in het schoolbeleid.

Tip: gebruik Gezonde School-activiteiten in de les

Wil je aan de slag met lessen over gehoor? Kijk voor geschikte Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wil je hulp bij het uitvoeren van deze aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst) voor advies en ondersteuning.

Ook handig

VeiligheidNL biedt scholen advies over geluidsniveaus en andere informatie over (het voorkomen van) gehoorschade.

Jongeren kijken naar livemuziek

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met VeiligheidNL.