Een Gezonde School besteedt zijn tijd en aandacht voor gezondheid zo effectief en efficiënt mogelijk. De Gezonde School-aanpak helpt u hierbij planmatig en structureel te werken aan gezondheid en een gezonde leefstijl van leerlingen. Als uw school binnen een gekozen thema alle vier de pijlers van Gezonde School op orde heeft, kunt u zich profileren als Gezonde School met een vignet voor dat thema! 

De Gezonde School-pijlers

  1. Educatie: in de lessen is er structurele aandacht voor gezondheid. Bijvoorbeeld door kennis over te dragen over het belang van bewegen, de invloed van alcohol op de hersenen, of goede voeding.
  2. Signaleren: gezondheidsproblemen worden gesignaleerd. Bijvoorbeeld door het afnemen van fitheidstesten of door gebruik te maken van cijfers uit E-MOVO onderzoek van de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst).
  3. Schoolomgeving: gezond gedrag stimuleren door aanpassingen in de fysieke en sociale omgeving. Denk hierbij aan een Gezonde Schoolkantine, een beweegvriendelijk en rookvrij schoolplein en aan het betrekken van ouders en de supermarkt bij Gezonde School.
  4. Beleid: alle maatregelen voor de gezondheid van leerlingen zijn vastgelegd in het schoolbeleid.

Lees meer over de Gezonde School-pijlers.

Het vignet Gezonde School

Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag uw school-locatie zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen.

Benieuwd welke stappen u moet zetten om een Gezonde School te worden? Bekijk dan de pagina Behaal het vignet Gezonde School. Hier vindt u alle informatie over (de aanvraag van) een themacertificaat.

Bekijk ook het filmpje over (het vignet) Gezonde School

 

Wie zijn al Gezonde School?

Vind een Gezonde School in de buurt. Klik op het kaartje en filter op onderwijssector, naam van de school, plaats of GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst)-regio.