Decoratieve foto van twee mbo-studenten die met elkaar lachen

Elke week biedt Gezonde School nieuwe, inspirerende verhalen over werken aan een gezonde leefstijl in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs). Met praktische tips en voorbeelden van collega's over werken aan thema's zoals Voeding, Welbevinden, Bewegen en sport en meer. Hieronder vindt u een greep uit deze verhalen. Alle praktijkvoorbeelden zien? Ga naar Gezondeschool.nl/inspiratie

 

Primair onderwijs

 

Juniorcoaches begeleiden pauzespellen

‘Onze leerlingen bewogen te weinig in de pauzes en er waren vaak conflicten’, vertelt beweegcoach Rob Storm van De Hoeksteen uit Barendrecht. ‘Daarom zijn we gaan werken met juniorcoaches, leerlingen uit de bovenbouw die spellen begeleiden. Het werkt verrassend goed.’ Lees verder.

Ouderavond over mediagebruik

Ouders en verzorgers willen hun kinderen wel begeleiden bij mediagebruik, maar hebben daar wel vragen over. Logisch, want het is een nieuw onderdeel van het opvoeden. Daarom organiseerde Basisschool Rehoboth in Naaldwijk een ouderavond. Lees verder.

 

Speciaal onderwijs

 

De groentetuin van meester Willem

Waar komen groenten vandaan, hoe worden ze geteeld en geoogst? Meester Willem van het Viertaal College in Amsterdam laat het zien in zijn filmpjes uit eigen moestuin. De leerlingen zijn er gek op! Lees verder.

Denk je dat een ander dat leuk vindt?

Het woord ‘pesten’ wordt in de onderbouw van Koningin Julianaschool in Culemborg niet genoemd. Als leerlingen elkaar duwen of uitschelden, grijpen leerkracht terug op hun gouden regel: wat ik zeg en doe is ook leuk voor een ander. Dat helpt om gepest te voorkomen. Lees verder.

 

Decoratieve foto van een leerling die op een springplank springt

 

Voortgezet onderwijs

 

Paarse Vrijdag in de klas

“Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en open over zijn of haar gevoelens durft te praten." De Paarse Vrijdag Krant helpt daarbij. Marian van den Berge, docent Maatschappijleer bij het Goois Lyceum, gebruikt de krant al jaren in de aanloop naar Paarse Vrijdag, die dit jaar op 10 december plaatsvindt. Lees verder.

Gezonde School versterkt vooruitstrevend onderwijs

Het vooruitstrevende Picasso Lyceum en Gezonde School zijn een uitstekende match, stelt rector Astrid Buijs van het Picasso Lyceum in Zoetermeer. “Door Gezonde School kunnen we verder werken aan onze vernieuwende school en onze aanpak uitdragen naar de buitenwereld.” Lees verder.

 

Decoratieve foto van leerlingen die skateboarden

 

Mbo

 

‘Geen peuk meer te zien’

Nog heel even, en er wordt een blauwe lijn geschilderd rondom de Hoefslag, een groot gebied in Gorinchem waar ook ROC Da Vinci College te vinden is. De lijn markeert een paar hectare grond waarop meerdere scholen staan, die voortaan rookvrij zal zijn. Lees verder.

Wat als studenten niet mee kunnen doen met sportlessen?

‘Schrijf een verslag over de Olympische Spelen.’ Dit soort opdrachten kregen studenten van het Noorderpoort in Groningen vroeger als dat ze uitvielen bij sport. Nu is er het Fitcoachtraject: één-op-één begeleiding op maat. Dat gaat uit van wat iemand nog wél kan. Lees verder.