Gehoorschade kan de leerprestaties van jongeren negatief beïnvloeden en daarmee grote impact hebben op hun verdere leven. Een deel van de studenten loopt bovendien extra risico op gehoorschade door hun toekomstige beroep. Daarom is het belangrijk om gehoorschade bij studenten actief te voorkomen. Op deze pagina lees je hoe je gehoor op een blijvende manier kunt implementeren.
Waarom werken aan gehoor?
Waarom werken aan gehoor?
- 1 op de 4 mbo (middelbaar beroepsonderwijs )-studenten heeft last van piep of ruis na het luisteren naar muziek via oortjes of een koptelefoon? Gehoorschade door hard geluid is niet te genezen.
- Studenten worden zich bewuster van het belang van een gezond gehoor en wat ze kunnen doen om hun gehoor gezond te houden als de school hier aandacht aan geeft. Dat helpt hen om de kans op blijvende gehoorschade, zoals oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies, te verkleinen of erger te voorkomen.
- Door in de schoolomgeving het geluidsniveau in de gaten te houden, bijvoorbeeld tijdens praktijklessen of schoolevenementen, is de kans kleiner dat studenten langdurig hard geluid horen. Langdurige blootstelling aan hard geluid kan blijvende schade aan het gehoor veroorzaken.
- Medewerkers gaan bewuster om met het gehoor van studenten en van henzelf. Zo zijn ze alerter op beginnende gehoorschade en risicogedrag voor gehoorschade, zoals veelvuldig muziek luisteren via een koptelefoon.
- Tijdens praktijklessen leren studenten dat ze hun gehoor moeten beschermen en hoe ze dat kunnen doen bij werken met machines, apparaten of materialen die veel geluid maken.
Voor je begint ...
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan jullie ambitie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.
Heb je een Gezonde School-coördinator?
Wil je met succes aan de slag, stel dan een coördinator aan: een enthousiaste medewerker die ambassadeur is voor een gezonde leefstijl.
Werk met een gedegen stappenplan
Met het stappenplan van de Gezonde School-aanpak bereik je blijvend resultaat. Je kunt je resultaten gemakkelijker behouden.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Draagvlak is een voorwaarde voor succes. Het betekent dat jouw plan ook het plan van alle betrokkenen wordt.
Aan de slag met gehoor
De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan gehoor op jouw school aan de hand van de vier pijlers: Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.
Inspiratie
Afkijken mag!
Afkijken mag!
Leer van andere scholen die de Gezonde School-aanpak voor gehoor toepassen.
Meer inspiratie
-
Op Veiligheid.nl staat veel informatie over het signaleren en voorkomen van gehoorschade. Ook worden lespakketten aangeboden voor het mbo (middelbaar beroepsonderwijs ) en regelmatig worden er webinars over gehoor georganiseerd.
Uitvoering van het plan
Uitvoering van het plan
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.
Terugblikken en vooruitkijken
Terugblikken en vooruitkijken
Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.
Financiële en praktische ondersteuning
Met stimuleringsregelingen kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Daar hoort advies van een Gezonde School-adviseur bij, naast geld die de school kan inzetten voor bijvoorbeeld de Gezonde School-coördinator, Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat.
Gezonde School-adviseurs komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren, ook als jouw school geen gebruikmaakt van een stimuleringsregeling.
En dan...
Heb je gehoor met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.
Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met VeiligheidNL.