Speciale aandacht besteden aan basisvaardigheden rondom gezonde voeding is belangrijk voor leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs.
Op deze pagina lees je hoe je het thema Voeding op een blijvende manier kunt implementeren. Ook lees je hoe je een themacertificaat kunt behalen, zodat jouw school zich Gezonde School mag noemen.
Waarom werken aan voeding?
Waarom werken aan voeding?
- Het zijn vaak impulsieve keuzes in een verleidelijke omgeving die leiden tot ongezond eetgedrag. Zoals calorierijke maaltijden, koek of snoep als tussendoortje.
- Ongezond eetgedrag kan leiden tot problemen, zoals diabetes of een lage zelfwaardering bij overgewicht.
- Door verleidingen in de schoolomgeving te verminderen en op school aandacht te besteden aan voeding, wordt het voor leerlingen makkelijker om gezonde keuzes te maken. Leerlingen brengen immers veel tijd door op school.
- Lichamelijke en verstandelijke beperkingen kunnen ook een rol spelen bij het ontwikkelen van een ongezond eetpatroon. Bijvoorbeeld als leerlingen gevoelig zijn voor bepaalde texturen of smaken en eten daarom liever mijden.
- Leerlingen leren gezondere keuzes te maken in wat ze eten en drinken. Dat draagt bij aan een gezondere leefstijl. En leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school.
- Ze krijgen meer kans om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen, zoals overgewicht en hart- en vaatziekten, voorkomen worden.
- Leerlingen die gezond eten en drinken voelen zich fitter en zitten lekkerder in hun vel.
Voor je begint...
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan jullie ambitie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.
Heb je een Gezonde School-coördinator?
Wil je met succes aan de slag, stel dan een coördinator aan: een enthousiaste medewerker die ambassadeur is voor een gezonde leefstijl.
Werk met een gedegen stappenplan
Met het stappenplan van de Gezonde School-aanpak bereik je blijvend resultaat. Je kunt je resultaten gemakkelijker behouden.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Draagvlak is een voorwaarde voor succes. Het betekent dat jouw plan ook het plan van alle betrokkenen is geworden.
Aan de slag met voeding
De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan voeding op jouw school aan de hand van de vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signalering en beleid.
Inspiratie
Afkijken mag!
Afkijken mag!
Leer van andere scholen die de Gezonde School-aanpak voor voeding toepassen.
Meer inspiratie
- Gezond en duurzaam eten op school | Voedingscentrum
- Het nut en het verkrijgen van een watertappunt op school.
- Informatie en lesmateriaal van Ivoren Kruis over mondgezondheid.
- Traktatieposter van het Voedingscentrum voor in de klas.
- Poster van het Voedingscentrum: Hoeveel suiker zit er in pakjes drinken?
- De Gezonde Schoolkantine, een programma van het Voedingscentrum met een handig stappenplan.
- Jong Leren Eten, een programma van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), LNV en OCW (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) met activiteiten en de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.
Uitvoering van het plan
Uitvoering van het plan
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.
Terugblikken en vooruitkijken
Terugblikken en vooruitkijken
Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.
Financiële en praktische ondersteuning
Met een stimuleringsregeling kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Met het ondersteuningsaanbod bijvoorbeeld ontvangt jouw school advies en ondersteuning van de Gezonde School-adviseur en kan jouw school een geldbedrag inzetten voor onder andere de Gezonde School-coördinator, erkende Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat. Ook zijn er stimuleringsregelingen voor specifieke thema's.
Met leerlingen of studenten moestuinieren, koken of op excursie om over voeding te leren? Dat kan met de stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! van het programma Jong Leren Eten. Jong Leren Eten wil scholen stimuleren om leerlingen en studenten van alles bij te brengen over voeding. Scholen kunnen daarvoor jaarlijks een stimuleringsbijdrage aanvragen van maximaal € 2.000 per locatie.
Themacertificaat Voeding
Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat Voeding aan.
Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag jouw school zich Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.
En dan...
Heb je voeding met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.
Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.