In een veilig en inclusief schoolklimaat ervaren leerlingen meer zelfvertrouwen en weerbaarheid. Er is minder kans op probleemgedrag, angst, stress en depressie.
Op deze pagina lees je hoe je duurzaam en structureel kunt werken aan welbevinden. Ook lees je hoe je een themacertificaat kunt behalen, zodat jouw school zich Gezonde School mag noemen.
Waarom werken aan welbevinden?
Waarom werken aan welbevinden?
- In de praktijk blijkt vaak dat leerlingen pas goed in staat zijn om te leren en zich te ontwikkelen als ze zich veilig voelen en lekker in hun vel zitten. Maar ook dat goed onderwijs krijgen en succes ervaren op school leerlingen helpt om beter in hun vel te zitten. Welbevinden en leren kunnen dus niet los van elkaar gezien worden.
- Structureel werken aan welbevinden zorgt voor een fijnere sfeer in de school.
- In een veilig en inclusief schoolklimaat mag iedereen zichzelf zijn, mogen leerlingen fouten maken en tonen ze gepast sociaal gedrag.
- In een veilig en inclusief schoolklimaat is er minder verzuim onder leerkrachten.
- Leerlingen die lekker in hun vel zitten hebben meer zelfvertrouwen en zijn weerbaarder. Daardoor kunnen ze zich beter inleven in een ander, beter omgaan met emoties van zichzelf en anderen, hechtere relaties opbouwen en beter leren.
- Leerlingen met een goede basis in sociaal-emotioneel welbevinden hebben minder kans om (later) problemen te ontwikkelen in hun gedrag, gezondheid of functioneren.
- Door te werken aan welbevinden kun je problemen op tijd signaleren en op tijd handelen bij tekenen van psychosociale problemen.
Voor je begint...
Wat doet jouw school allemaal al?
Heb je de beginsituatie goed in kaart? Denk aan je visie, vertrekpunt en kansen. Met de themascan kun je afvinken wat je al op orde hebt.
Heb je een Gezonde School-coördinator?
Wil je met succes aan de slag, stel dan een coördinator aan: een enthousiaste medewerker die ambassadeur is voor een gezonde leefstijl.
Werk met een gedegen stappenplan
Met het stappenplan van de Gezonde School-aanpak bereik je blijvend resultaat. Je kunt je resultaten gemakkelijker behouden.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Draagvlak is een voorwaarde voor succes. Het betekent dat jouw plan ook het plan van alle betrokkenen wordt.
Aan de slag met welbevinden
De Gezonde School-aanpak zorgt voor een blijvend resultaat. Werk aan welbevinden op jouw school aan de hand van de vier pijlers: Educatie, Shoolomgeving, Signaleren en Beleid.
Inspiratie
Afkijken mag!
Afkijken mag!
Leer van andere scholen die de Gezonde School-aanpak voor welbevinden toepassen.
Meer inspiratie
- Op welbevindenopschool.nl vind je inspiratie, handvatten en praktijkvoorbeelden.
- Op pharos.nl vind je informatie over welbevinden bij leerlingen die nieuw in Nederland zijn of die opgroeien in ongunstige omstandigheden.
- Op nji.nl vind je informatie over welbevinden voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers.
- Op poraad.nl vind je informatie over onder andere welbevinden en sociale veiligheid.
- Op leraar24.nl vind je praktische tips en praktijkverhalen.
- Op lowan.nl vind je ondersteuning bij onderwijs aan nieuwkomers.
- Op Onderwijskennis vind je wetenschappelijke kennis over welbevinden in het onderwijs.
- Op schoolenveiligheid.nl vind je informatie over sociale veiligheid.
Uitvoering van het plan
Uitvoering van je plan
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van je plan? Bekijk onze tips.
Terugblikken en vooruitkijken
Terugblikken en vooruitkijken
Evalueren, successen vieren, de aandacht vasthouden en vooruitkijken. Bekijk onze tips.
Financiële en praktische ondersteuning
Met stimuleringsregelingen kun je praktische en financiële ondersteuning krijgen. Daar hoort advies van een Gezonde School-adviseur bij, naast geld dat de school kan inzetten voor bijvoorbeeld de Gezonde School-coördinator, Gezonde School-activiteiten of de aanvraag van een themacertificaat.
Gezonde School-adviseurs komen op veel scholen die werken met de Gezonde School-aanpak. De Gezonde School-adviseur kan ook jouw school begeleiden en adviseren, ook als jouw school geen gebruikmaakt van een stimuleringsregeling.
Themacertificaat Welbevinden
Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan welbevinden? Vraag dan het themacertificaat Welbevinden aan.
Heeft jouw school minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag jouw school zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.
En dan...
Heb je welbevinden met succes geïmplementeerd? Gefeliciteerd! Nu is het belangrijk om het thema onder de aandacht te houden en te verstevigen.
Je kunt verdiepen binnen je thema('s). Je kunt ook verbreden naar en verbinden met andere thema's.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Trimbos-instituut en Pharos.