Wat doet een Gezonde School-adviseur? Saskia van den Brand geeft een inkijkje in de ondersteuning van scholen in Zeeland. Daar werkt GGDGemeentelijke gezondheidsdienst Zeeland in samenwerking met SportZeeland aan meer Gezonde Scholen. Saskia's eerste weblog gaat over Archipelschool Het Talent in Middelburg, waar op 18 april een sponsorloop voor een nieuw, groen schoolplein werd georganiseerd.

Geert, Lieke, Kees en alle andere kinderen van Archipelschool Het Talent in Middelburg doen fanatiek mee met de warming-up van de sponsorloop voor een nieuw, groen schoolplein. Op muziek van Katy Perry en Ed Sheeran worden de benen en armen losgemaakt onder leiding van directeur Henk Weemaes. De kinderen rennen zich letterlijk in het zweet om het laatste bedrag bij elkaar te lopen voor het nieuwe schoolplein. In het najaar heb ik voor de eerste keer kennis gemaakt met de school. Zij doen al heel veel aan stimuleren van sport en bewegen, maar het aanpakken van het schoolplein was er nog niet van gekomen. Nu kunnen wij als volwassene heel goed bedenken hoe een nieuw plein eruit moet komen te zien, maar wat willen de kinderen eigenlijk zelf? Uit gesprekken met de leerlingenraad, bleek dat verstoppertje spelen, voetballen en meer groen op het schoolplein de wensen waren. Samen met Henk zijn we samen aan de slag gegaan om de wensen te vertalen naar een nieuw ontwerp, zodat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Alleen daarvoor is wel  geld nodig. Gelukkig waren leerlingen en docenten hartstikke enthousiast om geld op te halen en lopen alle kinderen vandaag voor de nieuwe hangbrug en het vervangen van tegels voor groen.

Als trotse Gezonde School-adviseur sta ik tussen de opa’s, oma’s en andere familieleden de kinderen aan te moedigen. Na ieder rondje zijn de wangen van de kinderen nog wat roder geworden. ‘’Eerst heb ik zachtjes gedaan, maar toen alle kinderen klapten ben ik ietsje harder gaan rennen’’, aldus een meisje van zes. Moe maar voldaan is na de finish voor iedere deelnemer een appel  en een bekertje water. Alleen er is nog één  vraag? Is er wel genoeg geld opgehaald? Onder tromgeroffel laat Henk de kinderen niet langer in spanning. Ruim 2.000 euro is bij elkaar gelopen. Geweldig! Met een extra bijdrage van de school zal het schoolplein vanaf juni aangepakt worden. Dankzij Gezonde School kleuren langzaam alle schoolpleinen in Zeeland groen en worden kinderen weer uitgedaagd om te spelen op het plein. Samen lopen voor groen is vandaag geslaagd!

Lees meer over: