U bent hier

Nieuwsbrief voortgezet onderwijs - 26 november

Jaargang 4, nr 4, donderdag 26 november

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.

Voeding

Begeleiding bij implementatie DOiT 

Scholen die vanuit de ondersteuningsronde DOiT konden aanschaffen krijgen ondersteuning bij de implementatie. Omdat een aantal GGD’en niet aan die vraag kon voldoen, worden nu een aantal scholen via uitgever Arko Sports Media begeleid.  Wilt u ook hulp bij de implementatie of heeft u vragen hierover? Neem contact op met Arno Barendse via arno.barendse@sportsmedia.nl of 06 46 82 65 65.

 


Bewegen en sport

Verkiezing Sportiefste vo-school van Nederland 2016

Werkt u op de sportiefste vo-school van Nederland? Schrijf uw school dan nu in voor de verkiezing van de ‘Sportiefste vo-school van Nederland 2016’. De KVLO gaat, in samenwerking met NOC*NSF en de Hanzehogeschool (Academie voor de Lichamelijke Opvoeding) in Groningen, op zoek naar de school met de beste aanpak voor bewegen en sport ter bevordering van een actieve leefstijl. Doe mee!

Schooljudo succesvol van start  

In september is SintLucas in Eindhoven als eerste vo school van start gegaan met Schooljudo. Het Bakenpark in Almere en OSG Sevenwolden in Heerenveen gaan vanaf januari aan de slag met de waarden respect, samenwerken, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen, discipline en plezier. Ook meedoen? Vraag eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan via Schooljudo.nl.

 


Relaties en seksualiteit

Lang Leve de Liefde 25 jaar! 

Lang Leve de Liefde bestaat 25 jaar! Dit wordt gevierd door de Lang Leve de Liefde Award 2015 wedstrijd. Deze award is voor de school die structureel aandacht besteedt aan seksualiteit en seksuele diversiteit én Lang Leve Liefde gebruikt. Bekijk welke scholen genomineerd zijn! Op 1 december wordt tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks de Lang Leve de Liefde Award uitgereikt aan de winnende school.

 

Jongeren als experts gaan open gesprek aan over seksualiteit 

Het theatervoorlichtingsprogramma Benzies & Batchies draait vanaf januari weer op scholen. Een theaterprogramma voor en door jongeren, met aansluitende weerbaarheidslessen door ervaren trainers en psychologen. Vanaf dit schooljaar staan er extra jongerenteams klaar. Daardoor kan het programma nu op elke dag worden ingezet. De planning loopt al aardig vol. Dus wees er snel bij en boek nu Benzies & Batchies- Ik hou van mij! Of neem contact op met senior projectmanager Sanne Louw via 06 51 64 95 28, of sanne@kikid.nl.

 

Derde editie ‘Seks onder je 25ste’ binnenkort van start  

Dit is een grootschalig nationaal onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in de leeftijd van 12–25 jaar. Uitkomsten vormen de basis voor ontwikkeling en aanpassing van beleid en  interventies. Nieuw in deze editie is de speciale focus op regionaal representatieve data. Voor informatie: mvandenborne@soaaids.nl of h.degraaf@rutgers.nl.

 

Sense.info wint Europese Online Awards 

Sense.info, de website over seksuele gezondheid voor jongeren, heeft twee Lovie Awards gewonnen! De Lovie Awards worden toegekend aan de beste digitale projecten van Europa. Sense.info wint de publieksprijs People’s Lovie Award  en ontvangt van de vakjury zilver in de categorie Websites/Jongeren. Sense.info wordt geroemd om de unieke persoonlijke benadering die je als bezoeker ervaart, de grote toegankelijkheid en de interactieve content.

 


Welbevinden en sociale veiligheid

Save de dates: bijeenkomsten sociale veiligheid

Stichting School & Veiligheid heeft dit schooljaar veel boeiende bijeenkomsten, trainingen en conferenties voor u in petto over diverse deelgebieden van sociale veiligheid. Check de data en geef u op! Lees meer.

 

 

Online wegwijzer antipestprogramma's

Er zijn heel wat programma's, instrumenten en methodes om pesten en andere sociale veiligheidsproblemen aan te pakken. Maar hoe ontdekt u de bomen door het bos? De nieuwe online Wegwijzer programma’s sociale veiligheid op de website van Stichting School & Veiligheid brengt u in een paar klikken tot de juiste keuze. Lees meer. 

 

Naar ‘evidence in de context’ met Klasse(n)spel: de docent is weer belangrijk!

Binnen Klasse(n)spel wordt een 0-meting gedaan door gebruik van de SST (een digitaal meetinstrument) en door een observatietraining in de klas. Met als doel een kansrijke interventie voor die specifieke situatie en die context. Door later in het jaar een 1- en 2-meting te houden krijgt u zicht op het effect in uw eigen context. Ook krijgt u feedback op uw eigen competentie ontwikkeling als docent of als team van docenten. Op die manier genereert u ‘evidence in de context’ en worden docenten bewust bekwamer in het positief beïnvloeden van groepsprocessen. Lees meer over Klasse(n)spel.


Roken-, alcohol- en drugspreventie

Heeft uw school al een rookvrij schoolterrein? 

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat 79% van de basisscholen een geheel rookvrij schoolterrein heeft en 53% van de middelbare scholen. Lees meer over het onderzoek. Scholen krijgen sinds medio 2015 hulp aangeboden om het schoolterrein rookvrij te maken. Gebruik de materialen om aan de slag te gaan met een rookvrij schoolterrein. Heeft u vragen? Neem contact op met een Gezonde School-adviseur in uw regio.

 

Gewoonte of Verslaving? Maak een driehoek: leerling-docent-ouder

Ook Staatssecretaris van Rijn benadrukt dit in zijn onlangs verschenen beleidsnotitie. Naast voorlichting aan jongeren ligt de nadruk op het beïnvloeden van de beïnvloeders! Docenten en ouders hebben vaak onvoldoende kennis over gewoonten en verslaving. Be Aware biedt een interactief totaal pakket, kijk op Stichting-be-aware.nl.

 

 


Voorbeelden en ervaringen

Goed samenwerken met de JGZ: dat loont!

Uw gezondheidsbeleid op school nog verder versterken? Op Gezondeschool.nl vindt u voorbeeldprojecten waarbij scholen samen met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en andere partijen werken aan meer gezondheid voor leerlingen. Bijvoorbeeld een project over het ziekteverzuim effectief aanpakken, meer maken van het contactmoment groep 7, de rol van JGZ op het ROC en de rol van JGZ bij de contactmomenten in klas 2 en 4 voortgezet onderwijs. Er volgen in de loop van de tijd meerdere projecten.

Veranker Gezonde School in alles wat je doet!

'Veranker Gezonde School in alles wat je doet’, stelt het Blariacumcollege (vo) in Venlo. Zij behaalden het vignet Gezonde School met meerdere thema certificaten. De school is tevreden hoe de GGD  hen hielp bij de vignetaanvraag. Naar hun verhaal. 

 

 

Gezonde Kantine voor en door leerlingen bij AOC Oost

Bij het AOC OOST in Almelo hebben ze een kantine voor en door leerlingen. Een Gezonde Schoolkantine waar ze eigen producten verwerken en waarbij ze diverse afdelingen betrekken werkt bijzonder goed. Lees hier meer tips.

Eerste succesvolle netwerkbijeenkomst vo-scholen in Zoetermeer

Dinsdag 22 september kwamen een aantal (s)vo-scholen die bezig zijn met of aan de slag gaan met Gezonde School bij elkaar. De deelnemers hadden diverse achtergronden: Docent Zorg en Welzijn, een buurtsportcoach, docenten LO, diëtiste. Daarnaast waren er Gezonde School-adviseurs aanwezig. De bijeenkomst stond vooral in het teken van uitwisseling van ervaringen. Meer info en tip vind je hier.

Alle locaties van Het Hooghuis gezond 

Alle locaties van Het Hooghuis ontvingen in oktober het vignet Gezonde School voor het thema Voeding. In zes maanden tijd is deze school van niets naar het vignet gekomen door een uitstekende samenwerking. Lees hun succesfactoren! 

 

 


Algemeen nieuws

Volg Gezonde School ook op Facebook en LinkedIn  

Draagt u de Gezonde School-aanpak een warm hart toe en bent u ervan overtuigd dat meer mensen van dit initiatief moeten weten? Volg ons dan via Facebook en LinkedIn en deel uw eigen ervaringen en successen. Zo zorgen we er samen voor dat meer scholen een Gezonde School worden.

 

 

Kom ook naar de regiobijeenkomsten Gezonde Schoolpleinen

Hoe kunt u als school een Gezond Schoolplein realiseren, gebruiken en onderhouden? Deze vraag staat centraal op de regiobijeenkomsten van Gezonde Schoolpleinen. Deze bijeenkomsten worden de komende tijd door heel het land georganiseerd. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die bezig is met of geïnteresseerd is in het groener en gezonder maken van de schoolomgeving. Deelname is kosteloos! Bekijk data en locaties bij u in de buurt.

 

Effectiviteit Gezonde School-activiteiten

Leiden Gezonde School-activiteiten tot gezondere leerlingen? En wat is het effect van gezonde leefstijl op hun schoolprestaties? In een nieuwe factsheet leest u de resultaten van een literatuurstudie naar de onderbouwing van Gezonde School. Aan bod komen thema’s zoals voeding, sport en bewegen, alcohol, drugs en sociaal emotionele ontwikkeling. De factsheet is vooral handig voor beleidsmakers. U kunt de factsheet gebruiken om een keuze voor Gezonde School-activiteiten op school. Bekijk de factsheet.

 

Brief aan Kamer over stimulering Gezonde Scholen

Het ministerie van VWS heeft samen met het ministerie OCW, een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin is staat welke maatregelen volgen om gezondheid in het onderwijs te bevorderen. Lees de samenvatting van de brief.

Ouders & Onderwijs tekent Alliantie Gezondheid en Geletterdheid

Zeker 1,3 miljoen mensen, onder wie ook jongeren, in Nederland hebben moeite met het begrijpen en schrijven van eenvoudige teksten. Dit heeft vaak directe gevolgen voor hun dagelijks leven, gezondheid en gezondheidsvaardigheden. Inmiddels is er een alliantie Gezondheid en Geletterdheid die extra aandacht schenkt aan deze grote groep laaggeletterden. Ouders & Onderwijs heeft de alliantie mede ondertekend om daarmee bij te dragen aan meer aandacht te hebben voor deze groep van de samenleving. Lees meer over laaggeletterdheid en ouders.

Gezondheidsthema's

De pagina's over de gezondheidsthema's zijn vernieuwd! Praktische informatie waarbij u werkt volgens de Gezonde School-aanpak vindt u hier: VoedingBewegen en sport, Welbevinden en sociale veiligheidRoken-, alcohol- en drugspreventie, Relaties en seksualiteit, Veiligheid, Binnenmilieu en Mediawijsheid.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer