U bent hier

Nieuwsbrief Gezonde School voortgezet onderwijs - 22 september 2016

Jaargang 5, nr 3, donderdag 22 september 

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.


Voeding

Check uw kantine met de KantinescanKantinescan

Hoe gezond is het aanbod en de uitstraling van de kantine op uw school? Bekijk het nu zelf met de Kantinescan, ontwikkeld door het Voedingscentrum. De Kantinescan is een handige online tool en laat precies zien hoe gezond uw kantine nu is en waar nog winst is te behalen. Vul hem zo vaak in als u wilt en bekijk of de kantine op uw school in aanmerking komt voor zilver, of zelfs goud! Hoe gezonder het aanbod en de uitstraling, hoe ‘edeler’ het metaal. Doe de kantinescan (openen met Chrome).

Steeds meer scholen aan de slag met DOiTDoit!

Er gaan weer veel scholen aan de slag met DOiT, een lespakket voor een gezonde leefstijl in de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs. DOiT maakt leerlingen op een leuke en leerzame manier vertrouwd met de voordelen van een gezonde leefstijl. De lessen passen binnen de vakken verzorging, lichamelijke opvoeding en biologie. Wilt u meer informatie of het lespakket bestellen?

 


Bewegen en sport

Nieuwe artikelen rondom onderwijs op Allesoversport.nl

Allesoversport.nl is hét kennisplatform van het Kenniscentrum Sport. Hier vindt u artikelen over bewegen en sport op verschillende thema’s, waaronder het onderwijs. Recentelijk zijn de volgende artikelen verschenen met interessante informatie over het effectief inzetten van bewegen en sport op school: Voorbeelden van scholen die bewegen en sport effectief inzetten, 'Ook bewegen moet je leren' en 'Wettelijke richtlijnen voor bewegingsonderwijs'.  

Bewegen als huiswerk?

Leerlingen direct na school aan hun huiswerk laten beginnen? Overweeg eens de mogelijkheden van een andere dagindeling en maak meer beweegmomenten mogelijk. Jongeren van 12-20 jaar brengen gemiddeld 10,4 uur per dag zittend door. Stijn de Baere, onderzoeker bewegings- en revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven, breekt in zijn doctoraat een lans voor een efficiënt beweegbeleid dat jongeren vaker van hun stoel haalt. Lees meer over het onderzoek. 

Minder zitten en meer bewegen

Jongeren zitten te veel stil. Ook op school. Om deze reden heeft de nieuwe Amsterdamse school ‘Spring High’ naast stoelen ook actief meubilair zoals zitballen en bureaufietsen. Meer weten over de voordelen van niet zitten en het praktijkvoorbeeld ‘Spring High’? Lees het artikel hierover op Alles over sport van Kenniscentrum Sport. Ideeën over meer bewegen op school vind je in het recentelijk gelanceerde inspiratiedocument ‘Recepten voor meer beweging op school zonder gedoe'.

Scholen nemen Schooljudo structureel op in beleid

Schooljudo als leidraad op school? In augustus kreeg de Theo Tijssenschool in Waddinxveen als eerste school in Nederland de titel ‘Schooljudo-school’. Zij committeren zich hiermee minstens 5 jaar aan de Schooljudo waarden: respect, samenwerken, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen, discipline en heel veel plezier. Later dit jaar volgen tientallen andere scholen. Lees meer over schooljudo op (uw) school.


Relaties en seksualiteit

Doe mee aan de Lang Leve de Liefde wedstrijd 2016!

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Lang Leve de Liefde wedstrijd georganiseerd. De Lang Leve de Liefde Award is een prijs voor scholen in het voortgezet onderwijs die uitblinken in lessen en beleid over seksualiteit en seksuele diversiteit én structureel het lespakket Lang Leve de Liefde gebruiken. Meedoen? Aanmelden kan tot 1 november. Lees meer over de Lang Leve de Liefde Award.  

Kant-en-klaar pakket voor lessen Seksuele Diversiteit

Het best beoordeelde en effectieve lespakket, Lang Leve de Liefde, heeft de lesbrief Seksuele diversiteit en genderdiversiteit vernieuwd. Deze lesbrief helpt docenten bij kwalitatief goede voorlichting over seksuele diversiteit en het creëren van een veilig schoolklimaat. Docent Bart: “Deze lesbrief is zo lekker, het is net een kookboek: doe dit of dat.” Lees meer over de lesbrief Lang Leve de Liefde.

Training interventie Girls’ Talk in oktober

Girls’ Talk is een groepscounselingsprogramma voor meiden die verhoogde kans lopen op het meemaken van negatieve seksuele ervaringen. Om het groepscounselingsprogramma Girls’ Talk in uw klas uit te voeren is een training beschikbaar. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze training op 7 en 14 oktober. Lees meer over erkende interventie Girls' Talk en schrijf u in!


Welbevinden en sociale veiligheid

Documentaire ‘Hun keuze, mijn verhaal’ voor kinderen bij scheiding

Wat een scheiding betekent voor een kind is niet voor elke school, leerkracht en docent duidelijk. De wetenschappelijk onderzochte en effectieve interventie KIES biedt uitkomst en geeft kinderen tools om beter om te gaan met de scheiding door een kort begeleidingstraject op school. De documentaire 'Hun keuze, mijn verhaal' is mede mogelijk gemaakt door KIES en helpt bij voorlichting. Lees meer over KIES op school  of neem contact op met een KIES-coach.

Training ‘Je hebt makkelijk praten’ start in oktober

Hoe begeleidt u een gesprek in de klas over maatschappelijk gevoelige onderwerpen? Hoe geeft u daarbij ruimte aan verschillende meningen? Met de tweedaagse training 'Je hebt makkelijk praten' van Stichting School & Veiligheid op 10 oktober en 14 november in Utrecht, bent u als docent po (groep 7 en 8) en vo nóg beter voorbereid om het gesprek in de klas te voeren. Lees meer over de training en schrijf u in


Roken, alcohol en drugspreventie

Smokefree Challenge

Dit najaar start een pilot van de nieuwe interventie Smokefree Challenge: een klassikale niet-roken wedstrijd voor leerlingen in klas 1 en 2 van het VMBO. De leerlingen spreken aan het begin van de wedstrijd met elkaar af niet te gaan roken en gaan ervoor om dit tot het eind vol te houden. De pilot start op 1 Smokefreenovember en duurt tot 1 mei 2017. De landelijke kick-off is op 2 november en wordt bijgewoond door staatssecretaris Van Rijn. De winnende klas verdient een dagje Walibi! Na een (hopelijk) succesvolle pilot wordt de Smokefree Challenge landelijk beschikbaar gesteld binnen De gezonde school en genotmiddelen in het schooljaar 2017/2018.

Frisse Start

Afgelopen schooljaar is gestart met de brugklas interventie Frisse Start. Deze zomer zijn de lesboekjes en de docententraining – naar aanleiding van evaluatie - herzien en kunnen de brugklassen weer fris van start! Om de interventie te kunnen en mogen uitvoering moeten docenten eerst een docententraining volgen. De training aan docenten vindt plaats door een medewerker van uw regionale GGD of instelling voor verslavingszorg. Meer informatie? Stuur een e-mail.


Vignet Gezonde School

Steeds meer Gezonde Scholen

Steeds meer scholen werken structureel en planmatig aan de gezondheid en gezonde leefstijl van leerlingen op hun basisschool. Zij werken volgens de Gezonde School-aanpak aan de vier pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. Veel scholen hebben deze aanpak binnen hun thema zo goed op orde dat ze hiervoor een vignet Gezonde School hebben behaald en zich Gezonde School mogen noemen. Op dit moment zijn er 762 Gezonde Scholen (peildatum 1 september 2016). Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 972 themacertificaten behaald. Werkt uw school ook aan de gezondheid van leerlingen en wilt u hier nog meer effect op behalen? Kijk of uw school in aanmerking komt voor een vignet!

Onderwijstype # Gezonde Scholen september 2016 # Gezonde Scholen maart 2016 Themacertificaten 
Primair onderwijs 576 456 749
Voortgezet onderwijs 130 99 159
Middelbaar Beroepsonderwijs 56 43 64
Totaal 762 598 972

Gezonde Schoolpleinen

Aan de slag met een Gezond SchoolpleinGezond Schoolplein VO

In 2014 ging het project Gezonde Schoolpeinen van start. Inmiddels hebben 40 scholen een Gezond Schoolplein. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk het overzichtskaartje Gezonde Schoolpleinen. Het komende half jaar openen nog 30 scholen hun Gezonde Schoolplein. Wilt u ook aan de slag met een Gezond Schoolplein? Bekijk de materialen om zelf aan de slag te gaan of bezoek één van de regiobijeenkomsten.

Buitenlesdag 11 april 2017

De eerste buitenlesdag vond plaats op 12 april 2016. Op 135 scholen kregen kinderen buiten les. Een dag om nooit meer te vergeten! Volgend jaar staat er weer een buitenlesdag op het programma, en wel op dinsdag 11 april. Zet deze datum alvast in uw agenda! Wilt u al eerder aan de slag met buitenlessen? Bekijk de tips en lesideeën.

Opening Gezond Schoolplein van basisschool de Violier in Vaassen

Op woensdag 21 september werd het nieuwe Gezonde Schoolplein van basisschool De Violier in Vaassen officieel geopend! De leerlingen van De Violier zelf zijn vanaf het begin actief betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe schoolplein. Waar het plein eerst kaal en stenig was, is er nu een mooi groen en avontuurlijk plein ontstaan. Ook is er een mooie grote en groene tribune aangelegd, zodat, als het weer het toelaat, binnen-lessen buiten gegeven kunnen worden. Het plein is dus nu als het ware een verlengstuk van het klaslokaal. Wilt u ook een Gezond Schoolplein voor uw school? Laat u inspireren door deze voorbeelden!


Algemeen nieuws

Nieuwe brochures Gezonde Scholen

De nieuwe brochures ‘Gezonde Scholen presteren beter’ zijn klaar en te downloaden. In de brochures voor het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leest u meer over Gezonde School, zoals: Wat is een Gezonde School? Wat betekent werken aan Gezonde School in de praktijken hoe kunt u zelf aan de slag op uw school?

Samenwerking tussen JGZ en het voortgezet onderwijs loont

Voor het versterken van de relatie tussen de Jeugdgezondheidszorg en het voortgezet onderwijs zijn er verschillende inspirerende voorbeeldprojecten. Tijdens het project ‘Mulock Houwer in beweging’ in Gooi en Vechtstreek is op het vmbo ingezet op een gezondere leefstijl bij jongeren met gedrags- en/of psychiatrische problemen. In GGD Flevoland werkten verschillende partijen samen in het preventieprogramma 'een nuchtere aanpak sterk'. Dit is een programma op het gebied van alcohol, roken, drugsgebruik en verslavingen voor de klassen 2 en 4. GGD Gelderland Midden heeft met de gezondheidscheck een gezondheidsprofiel gemaakt van 15 – 16 jarigen. Alle informatie van deze voorbeeldprojecten is beschikbaar via Gezondeschool.nl zodat iedereen gebruik kan maken van de opgedane lessen en initiatieven.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer