Wist u dat een op de acht leerlingen last heeft van beginnende gehoorschade? En dat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is? Gehoorschade kan de leerprestaties van leerlingen negatief beïnvloeden en daarmee grote impact hebben op hun verdere leven.  Toch hebben veel leerlingen het volume van een computer of smartphone vaak onbewust te hard staan. Of lopen ze op andere manieren risico op gehoorschade. Daarom is het goed om gehoorschade actief te voorkomen, zeker in een tijd waarin leerlingen veel en vaak media en koptelefoons te gebruiken. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling gamet de hele middag met een koptelefoon op, de andere zet het volume altijd op z’n hardst om muziek te luisteren. Ook tijdens schooltijd worden leerlingen veel aan geluid blootgesteld. Denk maar aan online lessen, het geluid van filmpjes die in de les worden gebruikt, koptelefoons en oortjes tijdens het stil en geconcentreerd werken, instrumenten tijdens muziekles en het geschreeuw tijdens pauzes. Daarom is het zinvol als leerlingen op school leren hoe ze hun gehoor gezond houden. Zo kunt u helpen:

• Geef lessen over het belang van een gezond gehoor en besteed er extra aandacht aan rond schoolfeesten en de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart, bijvoorbeeld.
  • Stimuleer leerlingen en medewerkers om oordoppen te dragen en over-ear koptelefoons met noise cancelling te gebruiken.
  • Informeer ook ouders, verzorgers en medewerkers over het gezond houden van het gehoor.
  • Zorg voor een gehoorvriendelijke schoolomgeving, ook tijdens gym- en muzieklessen en evenementen zoals schoolfeesten en sportdagen.
  • Houd het gehoor in de gaten door jaarlijks de kwaliteit ervan te testen met een hoortest
  • Regel hulp bij vermoedens van gehoorproblemen of gehoorschade en risicogedrag.
  • Neem richtlijnen voor een gehoorvriendelijke school op in het schoolbeleid.

Tip: besteed structureel aandacht aan gehoorschadepreventie

Wilt u aan de slag met lessen over gehoorschade? Dan is het handig om dit op een structurele manier te doen. Informatie en tips hierover vindt u bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van deze aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Ook handig

VeiligheidNL biedt scholen advies over geluidsniveaus en andere informatie over gehoorschade en preventie.

Tip: test hoe uw school ervoor staat

Benieuwd hoe uw school het doet op het gebied van mediawijsheid? En waar u verder aan kunt werken? Doe de test Hoe gezond is jouw school?

Twee jongens staan bij een fietsenstalling

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met VeiligheidNL.