De Gezonde Schoolkantine

Een Gezonde Schoolkantine is een plek waar jongeren gemakkelijk gezondere keuzes maken. Wat wordt aangeboden en de manier waarop het eten wordt aangeboden heeft namelijk effect op de keuzes van de leerlingen. Een kantine kan zo worden ingericht dat leerlingen een duwtje in de goede richting krijgen. In een gezondere schoolkantine valt het oog van de leerlingen meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser. Het wordt aantrekkelijk gepresenteerd. De school is in het bezit van een Schoolkantine Schaal (minimaal niveau zilver).

• Een zilveren schoolkantine geeft veel ruimte aan de betere keuze. Het aanbod bestaat uit minimaal 60% betere keuzes. De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze. Er wordt fruit óf groente aangeboden.
  • In een gouden schoolkantine spreekt de betere keuze voor zich. Het aanbod bestaat uit minimaal 80% betere keuzes. Hier krijgen leerlingen een duwtje richting de betere keuze, door de aankleding van de kantine. Er wordt groente én fruit aangeboden.

Watervoorziening

De school heeft een hygiënische watervoorziening waar leerlingen en personeel water kunnen tappen (buiten het toilet). In de school wordt water drinken gestimuleerd door voor zowel leerlingen als personeel altijd water beschikbaar te stellen. Door introductie van een watertappunt in de school heef iedereen de mogelijkheid om gratis kraanwater te drinken in plaats van frisdrank. Als het niet mogelijk is om een watertappunt op school te introduceren, dan volstaan tijdens de pauze kannen met water op de balie. Voorwaarde is dat leerlingen er gratis gebruik van mogen maken. Voor de afwisseling kan ook gedacht worden aan verse munt, een schijfje citroen of ander fruit of kruiden in de waterkannen.

• Samenwerking met andere partijen of organisaties zoals gemeente, GGDGemeentelijke gezondheidsdienst , JOGGJongeren Op Gezond Gewicht, Jong Leren Eten en afspraken met winkels in de buurt.
    • Betrekken van leerlingen bij activiteiten rond voeding zoals het meedenken over het aanbod en de aankleding in de schoolkantine en het stimuleren van water drinken.
    • Betrekken van ouders bij activiteiten rond voeding zoals het helpen in de schoolkantine, gratis fruit leveren of het verzorgen van een gastles.
    • Voorbeeldgedrag van medewerkers zoals gezond lunchen en een gezondere keuze op tafel in de docentenkamer.