Calorierijke maaltijden, koek of snoep als tussendoortje: het zijn vaak impulsieve keuzes in een verleidelijke eetomgeving die leiden tot ongezond eetgedrag. En dat kan leiden tot problemen, zoals diabetes of een lage zelfwaardering bij overgewicht. Lichamelijke en verstandelijke beperkingen kunnen ook een rol spelen bij het ontwikkelen van een ongezond eetpatroon. Bijvoorbeeld als leerlingen gevoelig zijn voor bepaalde texturen of smaken en eten daarom liever mijden. Het loont dus als álle leerlingen gezonde voedingskeuzes leren  maken. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door te werken aan EducatieSchoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is jouw school goed bezig, dan kun je dat laten zien door het themacertificaat Voeding te behalen.

Wat levert werken aan voeding leerlingen op?

Een gezondere leefstijl

Leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school. Als leerlingen leren hoe ze gezondere keuzes maken in wat ze eten en drinken, draagt dat bij aan een gezondere leefstijl.

Gezondheidsproblemen voorkomen

Ze krijgen meer kans om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten voorkomen worden. Jong geleerd is oud gedaan.

Gezonde keuzes

Door verleidingen in de schoolomgeving te verminderen en op school aandacht te besteden een voeding, wordt het voor leerlingen makkelijker om gezonde keuzes te maken. Leerlingen brengen immers veel tijd door op school.

Lekkerder in je vel

Leerlingen die gezond eten en drinken voelen zich fitter en zitten lekkerder in hun vel. Ze hebben bijvoorbeeld minder kans op overgewicht en psychosociale problemen die daaruit kunnen voorkomen, zoals een negatief zelfbeeld bij gepest.

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Voeding.  Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter. 

Wat kun je doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling eet ’s ochtends voor twee, de andere vertrekt zonder ontbijt. Iedere leerling groeit anders op – en met eigen voorkeuren. Maar leerlingen brengen doorgaans wel een groot deel van hun tijd door op school. Daarom is het nuttig dat ze ook op school gezond (leren) eten en drinken. Zo kun je helpen:

  • Neem een visie op gezond eten en drinken op in het schoolbeleid.
  • Geef als medewerker samen met collega’s het goede voorbeeld.
  • Betrek de ouders en verzorgers, bijvoorbeeld bij het opstellen van het voedingsbeleid of door een gezond eetpatroon thuis te stimuleren.
  • Geef ouders en verzorgers handvatten, bijvoorbeeld voor de pauzehap, lunch, drinken en traktatie.
  • Geef in de lessen aandacht aan gezonde voeding en het drinken van water.
  • Signaleer ongezond eetgedrag. Hierbij kunnen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige helpen.

Tip: geef lessen over voeding

Wil je aan de slag met lessen over voeding? Kijk voor informatie over Gezonde School-activiteiten bij Educatie.

In de praktijk: stage lopen in de eigen Gezonde Schoolkantine

Leerlingen Horeca van het VierTaal College in Amsterdam (vso) lopen stage in de eigen Gezonde Schoolkantine. Coördinator Willem Vogels vertelt over het succes. Lees verder.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan EducatieSchoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wil je hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst) voor advies en ondersteuning.

Themacertificaat Voeding aanvragen

Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat Voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

Tip: lees vooraf meer informatie over het themacertificaat, zoals criteria, handige documenten en de vragenlijst op Mijngezondeschool.nl.

Heeft jouw schoollocatie minimaal één themacertificaat behaald? Dan mag de schoollocatie zich een Gezonde School noemen. Lees meer over het vignet Gezonde School en het aanvraagproces.

Vraag het themacertificaat aan

Ook handig

Meer weten? Lees over voeding in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs op de website van het Voedingscentrum.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.