Is kraanwater toegankelijk voor leerlingen op jouw school? Hebben leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers een actieve rol bij de organisatie van activiteiten rond voeding? Geven de medewerkers het goede voorbeeld? Effectief werken aan voeding vraagt om aandacht voor de schoolomgeving. Hoe pak je dat aan?

Maak water drinken aantrekkelijk

Is jouw school erop ingericht, dan maken leerlingen en medewerkers eerder gezonde keuzes. Denk bijvoorbeeld aan kraanwater: een goede en voordelige manier om je lichaam van vocht te voorzien. En het bevat geen calorieën, tast je tanden niet aan en belast het milieu nauwelijks. Bovendien zorgt het drinken van water voor minder afval van pakjes en flesjes op school. Het stimuleren van water drinken is iets dat redelijk makkelijk te regelen is. Zorg bijvoorbeeld dat leerlingen en medewerkers altijd water binnen handbereik hebben. Denk aan:

  • een kraan in het klaslokaal. Let wel op dat deze niet grenst aan een toiletruimte voor de hygiëne;
  • een waterkoeler of watertappunt op een centrale plek;
  • kannen met water in de klas, en bekers of een eigen bidon voor elke leerling. Let op: vul de kannen niet op het toilet;
  • het uitdelen van bidons aan het begin van het schooljaar.

Tip: tap kraanwater uit een watertappunt

Met watertappunten op school stimuleer je het drinken van kraanwater als gezonde dorstlesser. 

De Gezonde Schoolkantine

Heeft jouw school een schoolkantine, automaten, of werkt je met bestellijsten waaruit leerlingen maaltijden kunnen kiezen? Stimuleer dan de gezonde keuze! Het maken van gezonde keuzes wordt makkelijker als je wordt verleid door lekker gezond eten en drinken. En dat is precies waarvoor een Gezonde Schoolkantine is bedoeld. Wil je ook leerlingen verleiden tot gezondere keuzes? Zorg dan dat het aanbod in de kantine voornamelijk gezond is en dat deze opvallend en aantrekkelijk gepresenteerd wordt. Zo geef je leerlingen een duwtje in de goede richting.

Wil je weten hoe gezond de kantine op jouw school is? En wat er beter kan? Doe dan de Kantinescan. Heb je hulp nodig bij het inrichten van een gezonde kantine? Neem contact op met de Schoolkantine Brigade.

Tip: Gezonde Schoolkantine én praktijkruimte

Zet de Gezonde Schoolkantine eens in als praktijkruimte. Zo kun je leerlingen actief betrekken bij het thema Voeding.

Betrek leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers

Gezonde voeding krijgt meer aandacht als iedereen zich erbij betrokken voelt. Zorg daarom dat leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers ook een rol kunnen spelen bij activiteiten. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen met het vullen van bidons, uitdelen van fruit, aankleden van de lunchruimte of organiseren van educatieve activiteiten over voeding. En stimuleer medewerkers om het goede voorbeeld te geven. Denk aan gezonde lunches en gezonde snacks in de lerarenkamer.

Werk samen

Heb je hulp, ondersteuning of expertise nodig? Zoek dan de samenwerking op met andere organisaties, zoals gemeente, GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst), JOGG, Jong Leren Eten of (jeugd)-tandartspraktijk.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.