Een op de acht leerlingen heeft last van beginnende gehoorschade. Gehoorschade door hard geluid is niet te genezen. Het kan de leerprestaties van leerlingen negatief beïnvloeden en daarmee een grote impact hebben op hun verdere leven. Toch hebben veel leerlingen het volume vaak onbewust te hard staan als ze naar iets luisteren. Of lopen ze op andere manieren risico op gehoorschade. Daarom is het goed om gehoorschade actief te voorkomen, zeker voor leerlingen die hun gehoor extra hard nodig hebben of al moeite met horen hebben. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat levert werken aan gehoor leerlingen op?

Bewustzijn

Leerlingen worden zich bewuster van het belang van een gezond gehoor en wat ze kunnen doen om hun gehoor gezond te houden. Dat helpt hen om de kans op blijvende gehoorschade, zoals oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies, te verkleinen of erger te voorkomen.

Blijvende schade voorkomen

Door in de schoolomgeving het geluidsniveau in de gaten te houden, bijvoorbeeld tijdens evenementen zoals sportdagen, is de kans kleiner dat leerlingen langdurig hard geluid horen. Langdurige blootstelling aan hard geluid kan blijvende schade aan het gehoor veroorzaken. 

Alerte leraren

Medewerkers gaan bewuster om met het gehoor van leerlingen en van henzelf. Zo zijn ze alerter op beginnende gehoorschade en risicogedrag voor gehoorschade, zoals veelvuldig muziek luisteren via een koptelefoon. Hierdoor kunnen leraren op tijd reageren, bijvoorbeeld door stiltemomenten in te lassen.

Ouders en verzorgers kunnen helpen

Als ouders en verzorgers weten welk gedrag het risico op gehoorschade vergroot, kunnen ze hun kind beter helpen om het gehoor op lange termijn gezond te houden.

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Gehoor.  Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter. 

Wat kun je doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling gamet de hele middag met een koptelefoon op, de andere zet het volume altijd hard om muziek te luisteren of tv te kijken. Ook tijdens schooltijd worden leerlingen veel aan geluid blootgesteld. Denk aan online lessen, het geluid van filmpjes die in de les worden gebruikt, koptelefoons en oortjes tijdens het stil en geconcentreerd werken, instrumenten tijdens muziekles en het geschreeuw tijdens pauzes of in de gymles. Daarom is het zinvol als leerlingen op school leren hoe ze hun gehoor gezond houden. Zo kun je helpen: 

  • Geef lessen over het belang van een gezond gehoor en besteed er extra aandacht aan rond schoolevenementen en de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart, bijvoorbeeld.
  • Stimuleer leerlingen en medewerkers om oordoppen te dragen en over-ear koptelefoons met noisecancelling te gebruiken.
  • Informeer ook ouders, verzorgers en medewerkers over het gezond houden van het gehoor.
  • Zorg voor een gehoorvriendelijke schoolomgeving, ook tijdens gym- en muzieklessen en evenementen met veel geluid. Denk hierbij aan de Koningsspelen en andere sportevenementen, feestdagen zoals kerst en musicaluitvoeringen.
  • Houd het gehoor van leerlingen in de gaten door jaarlijks de kwaliteit ervan te testen met een online hoortest, bijvoorbeeld in samenwerking met de lokale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst).
  • Regel hulp bij vermoedens van gehoorschade en risicogedrag.
  • Neem richtlijnen voor een gehoorvriendelijke school op in het schoolbeleid.

Tip: besteed structureel aandacht aan gehoor

Wil je aan de slag met lessen over gehoor? Dan is het handig om dit op een structurele manier te doen. Informatie en tips hiervoor vind je bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wil je hulp bij het uitvoeren van deze aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst) voor advies en ondersteuning.

Ook handig

VeiligheidNL biedt scholen advies over geluidsniveaus en andere informatie over (het voorkomen van) gehoorschade.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met VeiligheidNL.