Is kraanwater overal makkelijk te tappen op uw school? Hebben leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers een actieve rol bij de organisatie van activiteiten rond voeding? Geven de medewerkers het goede voorbeeld? Effectief werken aan voeding vraagt om aandacht voor de schoolomgeving. Hoe pakt u dat aan?

Maak water drinken aantrekkelijk

Is uw school erop ingericht, dan maken leerlingen en medewerkers eerder gezonde keuzes. Denk bijvoorbeeld aan water: een goede en voordelige manier om je lichaam van vocht te voorzien. En het bevat geen calorie├źn, tast je tanden niet aan en is goed voor het milieu. Het stimuleren van water drinken is iets dat redelijk makkelijk te regelen is. Zorg bijvoorbeeld dat leerlingen en medewerkers altijd water binnen handbereik hebben. Denk aan:

• een kraan in het klaslokaal. Let wel op dat deze niet grenst aan een toiletruimte voor de hygi├źne.
  • een waterkoeler of watertappunt op een centrale plek.
  • kannen met water in de klas, en bekers of een eigen bidon voor elke leerling. Let op: vul de kannen niet op het toilet.
  • het uitdelen van bidons aan het begin van het schooljaar.

VSO: De Gezonde Schoolkantine

Heeft uw school een schoolkantine? Zorg er dan voor dat deze gezond is! Het maken van gezonde keuzes wordt makkelijker als je wordt verleid door lekker gezond eten en drinken. En dat is precies waarvoor een Gezonde Schoolkantine is bedoeld. Wilt u ook leerlingen verleiden tot gezondere keuzes? Zorg dan dat het aanbod in de kantine voornamelijk uit gezonde happen bestaat die opvallend en aantrekkelijk gepresenteerd worden. Zo geeft u leerlingen een duwtje in de goede richting.

Wilt u weten hoe gezond de kantine op uw school is? En wat er beter kan? Doe dan de Kantinescan. Heeft u hulp nodig bij het inrichten van een gezonde kantine? Neem contact op met de Schoolkantine Brigade.

Tip: Gezonde Schoolkantine wordt praktijkruimte

Door de Gezonde Schoolkantine in te zetten als praktijkruimte kunt u leerlingen actief betrekken bij het thema Voeding.

Betrek leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers

Gezonde voeding krijgt meer aandacht als iedereen zich erbij betrokken voelt. Zorg daarom dat leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers ook een rol kunnen spelen bij activiteiten. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen met het vullen van bidons, uitdelen van fruit, aankleden van de lunchruimte of organiseren van educatieve activiteiten over voeding. En stimuleer medewerkers om het goede voorbeeld te geven. Denk aan gezonde lunches en gezonde snacks in de lerarenkamer.

Werk samen

Heeft u hulp, ondersteuning of expertise nodig? Zoek dan de samenwerking op met andere organisaties, zoals gemeente, GGDGemeentelijke gezondheidsdienst , JOGG, Jong Leren Eten of (jeugd)-tandartspraktijk.