Veel leerlingen luisteren vaak én lang naar muziek, spelen games met een koptelefoon op en kijken films met de volumeknop omhoog gedraaid. Maar weten ze eigenlijk of dat veilig is voor hun gehoor? En welke rol spelen hun ouders en verzorgers bij het gezond houden van hun gehoor? Effectief werken aan gehoor vraagt om educatie. Hoe pak je dat aan?

Zet Gezonde School-activiteiten in

Maak in het lesprogramma gebruik van erkende Gezonde School-activiteiten. Zo kun je leerlingen laten ontdekken hoe het komt dat ze geluid kunnen horen. En leer je ze hoe ze gehoorschade kunnen voorkomen. Kies bijvoorbeeld een van deze activiteiten:

HoorToren

Met het gratis digitale lespakket de HoorToren leren leerlingen uit alle groepen over de werking van geluid, het gehoor en hoe gehoorschade ontstaat. In het pakket zitten opdrachtkaarten, werkbladen, handleidingen, een Kinderhoortest en meer. 

Lees meer over HoorToren

OORzaken-magazine

Het OORzaken-magazine is een werkboekje waar leerlingen uit groep 6 t/m 8 zelfstandig mee aan de slag kunnen. Ze leren via interviews, feitjes, weetjes en opdrachten over geluid, gehoor en het voorkomen van gehoorschade.

Lees meer over OORzaken-magazine

Alle Gezonde School-activiteiten

Zoek je een andere activiteit of wilt je weten wat voor activiteiten er nog meer zijn?

Bekijk alle Gezonde School-activiteiten

Geef structureel aandacht aan gehoorschadepreventie

Leerlingen luisteren meer naar muziek naarmate ze ouder worden, vaak via oortjes of een koptelefoon. Ook komen ze steeds meer in aanraking met versterkte muziek op (school)feestjes en krijgen ze steeds vaker opdrachten van school waarbij ze oortjes of een koptelefoon gebruiken. Zo loopt de belasting op het gehoor op en daarmee ook het risico op gehoorschade. Het is dus zinvol om onderwijsactiviteiten over het gehoor vroeg en structureel aan bod te laten komen. Dat kan bijvoorbeeld zo:

  • Werk bij voorkeur met een doorlopende leerlijn, zodat er aandacht voor het gehoor is van de onderbouw tot en met de bovenbouw.
  • Besteed extra aandacht aan het gehoor rond evenementen met veel of versterkt geluid, zoals de Koningsspelen, Sinterklaas, kerst, schoolfeesten en musicaluitvoeringen. Ook kun je het extra onder de aandacht brengen op de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart.
  • Neem de lessen op in het curriculum, bijvoorbeeld bij biologie, muziek of het menselijk lichaam.
  • Neem onderwijsactiviteiten over gehoor op in het schoolbeleid en geef er uitleg bij. Waarom worden ze uitgevoerd en in welke leerjaren vinden ze plaats?

Tip: gebruik het leerplankader Gezonde leefstijl

Het leerplankader Gezonde leefstijl van SLO biedt handvatten om een curriculum samen te stellen dat past bij de leeftijd van de leerling. Je vindt het leerplankader op SLO.nl.

Informeer ouders en verzorgers

Niet alle leerlingen en leerkrachten zijn zich even bewust van de risico’s voor hun gehoor. Hetzelfde geldt voor ouders en verzorgers. Informeer ook hen daarom over het gezond houden van het gehoor en het lesprogramma daarover. Voor informatie over het ontstaan van gehoorschade kun je verwijzen naar VeiligheidNL. Informeren kan via een ouderbijeenkomst, een ouderbrief of de schoolgids. Ook kun je ouders en verzorgers tussentijds informeren als je bijvoorbeeld maatregelen treft om een gehoorvriendelijk evenement te organiseren.


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met VeiligheidNL.