Laat jouw school zien dat er aandacht voor de persoonlijke hygiëne is en voor de hygiëne in en rond de school? Effectief werken aan hygiëne vraagt om aandacht voor de schoolomgeving. Hoe pak je dat aan?

Maak van school een schone omgeving

Hygiënemaatregelen zijn noodzakelijk om de school een gezonde plek te laten zijn. Ze helpen om de overdracht van ziekteverwekkers tegen te gaan. Leer leerlingen daarom niet alleen wanneer ze hun handen moeten wassen of hoe ze veilig kunnen hoesten en niezen. Houd ook de schoolomgeving goed schoon en ga veilig om met eten en drinken. 
Om van school een schone omgeving te maken, kun je bijvoorbeeld leerlingen en medewerkers herinneren aan hygiënische gewoontes via posters, de inrichting van sanitaire voorzieningen verbeteren en zorgen dat er rekening wordt gehouden met hygiënenormen tijdens het schoonmaken. Normen en instructies hiervoor vind je in de hygiënerichtlijn voor basisscholen

Tip: zorg voor een schone eetplek

Laat leerlingen voor en na het eten hun handen wassen. En maak voor en na het eten de tafels schoon. Verwijder etensresten van de vloer. En vervang de vaatdoekjes dagelijks.

Hygiënemaatregelen

Voor een schone, gezonde schoolomgeving kunt u denken aan uiteenlopende maatregelen. Bijvoorbeeld:

 • Hang posters over hygiënisch handen wassen, hoesten en niezen op in lokalen, gangen en sanitaire ruimtes. Op deze manier kun je leerlingen ook herinneren aan de hygiëneregels op school, bijvoorbeeld over eten, drinken en afval. Om de posters makkelijk schoon te kunnen maken, kun je ze plastificeren.
 • Zorg dat er altijd voldoende zeep en papieren handdoekjes bij wastafels aanwezig zijn. En dat de afvalbakken voor doekjes niet te vol komen te zitten. 
 • Zorg voor voldoende ventilatie. Kijk voor meer informatie over ventileren bij het thema Milieu en natuur en de richtlijn Binnenmilieu.
 • Maak een schoonmaakplan en -rooster, zodat duidelijk hoe, wanneer en door wie het schoonmaken gebeurt. Denk hierbij ook aan het reinigen van speelgoed en ander materiaal, en handcontactpunten, zoals kranen, zeepdispensers, lichtknoppen, deurkrukken en doorspoelknoppen.
 • Richt de toiletruimtes zo in dat ze goed schoon te maken zijn. Denk aan gladde muren en vloeren waar geen vocht in kan dringen en voorkom onbereikbare hoeken. Denk ook aan goede verlichting om bij schoon te maken.
 • Zorg voor voorzieningen voor leerlingen en medewerkers die menstrueren. Zoals een dameshygiënebox in elk toilethokje en discrete plekken waar ze maandverband en tampons kunnen krijgen.
 • Denk ook aan het schoolplein. Leeg bijvoorbeeld ook de afvalbakken op en rond het schoolplein regelmatig en zorg dat zwerfafval wordt opgeruimd. En controleer zandbakken en andere speeltoestellen buiten op uitwerpselen. Haal eventuele uitwerpselen weg met ruim zand er om heen. Uitwerpselen in de zandbak voorkom je door de zandbak af te dekken met een vochtdoorlatende bedekking.
 • Laat leerlingen niet eten of drinken in de zandbak en laat ze het zand goed uit de kleding kloppen voordat ze naar binnen gaan. Zorg dat leerlingen na de pauze hun handen wassen.
 • Zorg voor voldoende koelruimte om snel bederfelijke producten, zoals melk, te bewaren als leerlingen op school overblijven. Lukt het niet om producten koel te bewaren, adviseer de ouders en verzorgers om niet-bederfelijke producten mee te geven aan hun kinderen. 
 • Verzamel etensresten direct na het gebruik van maaltijden in afsluitbare afvalbakken. Leeg afvalemmers minstens één keer per dag. Sluit de zakken goed en bewaar ze in gesloten rolcontainers. Stal deze containers niet in een ruimte waar ook schone materialen staan opgeslagen.
 • Betrek ouders en verzorgers bij het schoonhouden van het schoolgebouw en de omgeving. Nodig ze bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd uit om samen het lokaal en de spullen erin extra goed schoon te maken.

Tip: maak hygiëne makkelijk

Maak hygiëne op school makkelijk, zodat iedereen er aan kan bijdragen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ook de jongste leerlingen goed naar de wc kunnen gaan. Bijvoorbeeld met een opstapje en een wc-brilverkleiner. En zorg dat toiletten en wasbakken op een hoogte hangen waar alle leerlingen goed bij kunnen.

 

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)).