Handen wassen na het toiletbezoek, handen wassen voor het eten: zulke gewoontes dragen bij aan een goede hygiëne. Ze voorkomen verspreiding van ziekteverwekkers. Daarnaast is het belangrijk dat leerlingen een goede persoonlijke hygiëne aanleren, zoals tanden poetsen. Dat helpt om leerlingen en medewerkers gezond en fit te houden en ziekteverzuim te voorkomen. Het is dus belangrijk dat leerlingen leren hoe ze zichzelf hygiënisch verzorgen. En dat ze les krijgen in een schone, nette omgeving. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Wat levert werken aan hygiëne leerlingen op?

Minder ziektes

Met een goede hygiëne worden leerlingen minder snel ziek. Vooral jonge leerlingen zijn vatbaar voor ziektes, doordat hun afweersysteem in ontwikkeling is. Veel leerlingen spelen op school veel samen, delen een toilet met hun klasgenootjes en eten aan dezelfde tafel.

Lesuitval tegengaan

Ziekteverwekkers verspreiden zich minder snel als de school goed wordt schoongemaakt en geventileerd. Voorkomen dat leerlingen en medewerkers ziek worden, helpt lesuitval tegen te gaan.

Beter functioneren

Leerlingen en hun docenten functioneren beter in een schone, nette omgeving. Zo kunnen leerlingen zich blijven concentreren, doordat ze naar de (schone) wc durven. En doet iedereen beter z’n best om de omgeving schoon te houden.

Jong geleerd, oud gedaan

In de kindertijd wordt de basis gelegd voor een levenslange persoonlijke hygiëne. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede gezondheid op jonge leeftijd, maar ook later in het leven.  

Tip: hoe staat jouw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver jouw school al is met het thema Hygiëne.  Hoe meer stellingen je kunt afvinken, hoe beter. 

Wat kun je doen om leerlingen te helpen?

Door leerlingen al op jonge leeftijd een goede basis aan te leren over hygiëne, wordt dit een gewoonte. Niet alleen de persoonlijke hygiëne, zoals douchen en tanden poetsen, maar bijvoorbeeld ook de hygiëne bij het bereiden van voedsel zorgt voor een schone omgeving.

  • Geef lessen over hygiëne.
  • Organiseer activiteiten, bijvoorbeeld een projectweek rond hygiëne of een onderdeel daarvan, zoals mondgezondheid.
  • Betrek ouders en verzorgers door ze informatie te geven. Hebben ze vragen over hygiëne, help hen dan verder.
  • Zorg voor een schone schoolomgeving.
  • Regel hulp voor leerlingen met problemen rond (persoonlijke) hygiëne.
  • Werk samen met ketenpartners, zoals de GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke gezondheidsdienst).
  • Neem een visie over hygiëne op in het schoolbeleid.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Per pijler lees je wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.
Wil je hulp bij het uitvoeren van de Gezonde School-aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van jouw regionale GGD voor advies en ondersteuning.

Ook handig

  • De hygiënerichtlijn voor basisscholen biedt informatie over en instructies voor persoonlijke hygiëne, schoonmaken, de inrichting van het gebouw, voedselveiligheid en meer.
  • De toolkit Hygiëne van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) biedt beknopte uitleg over onderwerpen zoals handen wassen en schoonmaken. Er zijn ook toolkits over hoofdluis, teken, griep en verkoudheid op rivm.nl.

 


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (RIVM).