U bent hier

Nieuwsbrief primair onderwijs - 9 februari

Jaargang 5, nr 1, dinsdag 9 februari

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.

Voeding

Ouderbrochure EU-Schoolfruit digitaal beschikbaar

Informeer ouders over EU-Schoolfruit en de voordelen van een gezond tienuurtje. Met tips om meer groente en fruit te eten, thuis en op school. De geheel vernieuwde ouderbrochure is digitaal beschikbaar. Stuur hem mee met de wekelijkse nieuwsbrief naar ouders of zet hem op de website van de school. Bekijk de ouderbrochure EU-Schoolfruit.

 

Nieuw! Smaakmissie Moestuin

Naast een Smaakmissie over brood, zuivel, fruit en groente is er nu een Smaakmissie speciaal over de moestuin! In deze interactieve lesmodule helpen leerlingen van groep 1 t/m 4 een tuinvrouw. De leerlingen gaan zelf aan de slag in de moestuin en brengen via het digibord verslag uit over de groei van de plantjes. De Smaakmissie wordt volledig digitaal en gratis aangeboden. Bekijk de Smaakmissie hier!

 

 

Eigen groente, kruiden en eetbare bloemen kweken...win een EetbareWand!

Wat is er nou leuker als kinderen meer vertellen over eigen gekweekte groenten, kruiden en eetbare bloemen? Laat kinderen hun spreekbeurt hierover filmen en win een EetbareWand! Samen met een team van 4 experts worden deze filmpjes bekeken en beoordeeld. Leuk? Stuur dan jullie inzendingen voor 15 mei 2016 naar leon@leonvanrijswijk.nl, vergeet niet uw eigen naam, naam en adres van de school te noemen. Meerdere inzendingen per school zijn toegestaan, maar een school kan maximaal 1 EetbareWand winnen. Meer over een EetbareWand.


Bewegen en sport

FitGaaf! Stickers plakken

Kinderen en ouders plakken stickers voor elke dagelijkse gezonde actie. Met FitGaaf! besteden basisscholen op een leuke en laagdrempelige manier aandacht aan gezond eten, drinken en bewegen. Met minimale belasting voor de juffen en meesters. Kick-off en uitleg vinden feestelijk op school plaats, de uitvoer thuis. Ook via uw basisschool? Bijvoorbeeld als leerzame, gezonde aanloop naar de koningsspelen? Lees meer over de kick-offs van FitGaaf en over FitGaaf zelf.

 

 

Wat kost Schooljudo nou eigenlijk?

Niet iedere school heeft het geluk dat Schooljudo gratis wordt aangeboden vanuit een gemeente, provincie of andere subsidiepot. Met ons nieuwe (en toffe) offerte systeem vraagt u eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan. Wie weet gaan jullie dit schooljaar nog aan de slag met de waarden respect, samenwerken, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen, discipline en plezier. Lees meer over Schooljudo.

 

Rammen en rossen in het nieuwe jaar met SMASH!

Op zoek naar een leuke nieuwe manier om uw leerlingen ook in het nieuwe jaar weer in beweging te houden? En heeft u behoefte aan kant&klaar materiaal zodat kinderen zelfstandig of onder begeleiding actief kunnen spelen? Dan is SMASH!, het nieuwste volleybalprogramma, iets voor uw school. Lees meer over SMASH!

 

Meer bewegen om leerprestaties te verbeteren

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden, werkvormen en recente onderzoeksresultaten met betrekking tot meer bewegen in de klas? Kijk dan op allesoversport.nl. Ook in Nijmegen leeft bewegend leren: 250 (groeps)docenten bezochten de conferentie die de gemeente recentelijk organiseerde. De gemeente Nijmegen biedt scholen workshops aan. Lees meer over bewegend leren in Nijmegen.

 

 

 


Roken en alcohol

Ambitie Leeuwarden: alle schoolterreinen rookvrij!

In Leeuwarden is afgelopen donderdag een convenant gesloten om alle schoolterreinen rookvrij te maken. Het gaat om alle po en vo scholen en enkele mbo locaties, zoals die van ROC Friese Poort. Sommige scholen voeren het stapsgewijs in om de overgang soepeler te laten verlopen. Zie ook de korte reportage van Omrop Fryslân of ga zelf aan de slag met een Rookvrij schoolterrein.

 


Welbevinden en sociale veiligheid

Rots en Waterprogramma onderwerp wetenschappelijk onderzoek

Op dit moment is er onderzoek gaande (het Nationaal Onderzoek Tegen Pesten) in het kader van het aanpakken en reduceren van pesten (pestgeweld) en het vergroten van het sociaal welzijn en sociale veiligheid in het primair onderwijs. Het onderzoek wordt in samenwerking met de Universiteit van Utrecht uitgevoerd. Voorgaande kleinere onderzoeken, in binnen-en buitenland uitgevoerd, toonden al het positieve effect van het Rots en Waterprogramma.

De Kanjertraining effectief volgens sterke aanwijzingen

De Kanjertraining is door het Nederlands Jeugdinstituut beoordeeld als effectief volgens sterke aanwijzingen. Dit is de hoogst mogelijke erkenning voor programma’s die gericht zijn op opgroeien en opvoeden. Ook de Kanjertraining doet mee aan het Nationaal Onderzoek Tegen Pesten. Scholen die met de Kanjertraining willen starten en bereid zijn aan dit onderzoek mee te doen komen in aanmerking voor een eenmalige korting variërend van €1300,- tot €1800,- (afhankelijk van het startmoment). Lees meer over dit onderzoek en de Kanjertraining.

Bestel erkende Prima-aanpak nu gratis!

De erkende Prima-aanpak van VeiligheidNL helpt scholen bij het effectief aanpakken van pesten. Scholen die hiervan gebruikmaken, voldoen automatisch aan de wettelijke verplichtingen rondom sociale veiligheid. De eerste 25 scholen die de aanpak nu bestellen, doen mee aan het Nationale Onderzoek Tegen Pesten. In ruil daarvoor krijgt uw school een schenking van € 800. Plús gratis 12 uur persoonlijke begeleiding van een gecertificeerde Prima-begeleider. Lees meer over Prima en doe mee aan het onderzoek! 

Kinderen en scheiding…KIES voor het kind

Scholen herkennen de problematiek rondom scheiding steeds vaker en zien de behoefte voor kinderen om op tijd professionele begeleiding in te schakelen. Dat is mogelijk door het effectief bewezen programma KIES. Voor meer informatie kunt u terecht bij de KIES-coach in uw regio. Verder kunt u informeren of het KIES aanbod beschikbaar is in uw gemeente via het Centrum Jeugd en Gezin. Mail info@kiesvoorhetkind.nl of ga naar de website Kiesvoorhetkind.nl.

 

AllesKidzz

Sommige kinderen kunnen hun boosheid niet goed beheersen en reageren met agressie op anderen. Andere kinderen hebben een negatief beeld over zichzelf. De training Alles Kidzzz is bedoeld voor kinderen 8-12 jaar die dit graag willen veranderen. Deze individuele training bestaat uit oefeningen die op school worden gegeven. Lees meer over AllesKidzzz. 

 


Relaties en seksualiteit

Meld u aan voor de Week van de Lentekriebels

Dit jaar vindt de Week plaats van maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart. Scholen, leerkrachten en ouders worden dan gestimuleerd om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming van kinderen in groep 1 tot en met 8. Doet u ook al mee? Meld u aan voor de Week van de Lentekriebels.

 


Voorbeelden en ervaringen

Seksualiteit is meer dan alleen seksuele voorlichting

"Leerkrachten en ouders dachten dat het om seksuele voorlichting ging, maar het is veel breder. We betrekken er verschillende vakken bij, zoals biologie, kunst en muziek. En we bouwen voort op wat we al deden”, volgens Muriel van Bergen, clusterdirecteur stichting primair onderwijs Groesbeek. Lees hoe zij toewerkten naar het vignet Gezonde School.

 

Kinderen duf? Ramen open en zuurstof naar binnen!

"Bij milieu gaat het niet altijd alleen over het buitenmilieu maar ook over het binnenklimaat. Daarvoor heeft de school een CO2-meter gekregen van de GGD. Deze hangt goed zichtbaar in de klas.", vertelt Jan Ankersmit (directeur) en Sybolt Kuipers (locatieleider) van de Koningin Wilhelminaschool in Sneek. Lees hun tips en succesfactoren.

 

 

Meer maken van het contactmoment groep 7

Om leerlingen goed voor te bereiden op het contactmoment in groep 7 met de JGZ is de website Pubergezond.nl ontwikkeld. De website bevat diverse filmpjes rond een gezondheidsthema. Deze gezondheidsthema’s worden gelinkt aan het contactmoment. Er is ook een aparte pagina voor ouders met informatie over het Centrum Jeugd en Gezin. Lees meer over deze website Pubergezond.nl en hoe u deze kunt inzetten.

 


Het vignet Gezonde School

Nieuwe zoektool Gezonde Scholen

Bent u benieuwd welke scholen uit uw regio al Gezonde School zijn? In deze nieuwe zoektool ziet u in één oogopslag hoeveel scholen er in welke regio al een vignet Gezonde School hebben behaald. U kunt filteren op onderwijssector, naam van de school, plaats of GGD-regio. Ga naar deze nieuwe zoektool voor po, vo en mbo.

Meld u aan voor de Inspiratietour Gezonde School!

Op zoek naar goede én concrete voorbeelden van scholen die aan de slag zijn met gezondheidsbevordering? Ga dan op vrijdag 8 april a.s. mee met de Inspiratietour Gezonde School voor én door scholen! Er worden die dag drie verschillende tours georganiseerd: zowel voor po, vo als mbo. Lees meer over het programma en meldt u aan!

Aantal Gezonde Scholen

Er zijn in totaal 527 Gezonde Scholen (Peildatum 15 januari 2016). Hieronder staan ze uitgesplitst naar onderwijssector.

Onderwijssector Huidig aantal
Po 410
Vo 78
Mbo 39
Totaal  527

Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 627 themacertificaten behaald. Bekijk de behaalde themacertificaten per onderwijssector of lees meer over het vignet Gezonde School.

In de media: PrimaOnderwijs.nl

In PrimaOnderwijs.nl, het vakblad voor professionals in kinderopvang, po en vo, komen dit jaar verschillende thema’s aan bod van Gezonde School. In de eerste editie van 2016 staat het themacertificaat Relaties en seksualiteit centraal. Hou PrimaOnderwijs.nl dus goed in de gaten! Krijgt u PrimaOnderwijs.nl niet op de mat? Bekijk de uitgave van Primaonderwijs.nl januari online. Het artikel over het betreffende themacertificaat vindt u  op pagina 77.

Grote toename Gezonde Scholen verwacht in 2016

Veel scholen willen laten zien dat zij een Gezonde School zijn. In 2016 zijn circa 700 nieuwe Gezonde Scholen te verwachten. Deze scholen uit het primair- en voortgezet onderwijs en het mbo hebben hiervoor ondersteuning aangevraagd. Deze ondersteuning bestaat uit begeleiding door een Gezonde School-adviseur van de GGD én een financiële vergoeding voor taakuren van een eigen medewerker of voor het uitvoeren van een Gezonde School-activiteit. Lees verder.


Gezonde Schoolpleinen

De Piramide wint buurtprijs met Gezond Schoolplein

Het Gezonde Schoolplein van CBS De Piramide in Utrecht is een fijne speelplek voor de hele buurt. De vroegere stenen buitenomgeving is volgens bewoners van de wijk veranderd in ‘het leukste, gezondste, gezelligste, groenste en meest trotse speelplein’ van Zuilen. Vandaar dat zij massaal stemden op dit mooie project en De Piramide de ZoisZuilen Award in ontvangst mocht nemen. Heeft jullie plein ook een nominatie of prijs gewonnen? Laat het ons weten via schoolpleinen@gezondeschool.nl!

Laatste school van start met een Gezond Schoolplein!

Het Schoolpleinen ActieTeam van Openbare Scholengemeenschap De Meergronden in Almere is vrijdag 29 januari van start gegaan met de ontwikkeling van een Gezond Schoolplein! Zij ontvingen uit naam van het ambitieuze project ‘Gezonde Schoolpleinen’ een cheque ter waarde van 50.000 euro. “We zijn meer dan alleen een school voor onze leerlingen”, aldus Simone de Kruijk, rector van De Meergronden. Lees meer over deze feestelijke start of ga zelf aan de slag met deze materialen voor een Gezond Schoolplein.

12 april: de eerste Buitenlesdag! Doet u ook mee?

Op 12 april wordt vanuit het Gezonde Schoolpleinen-programma de allereerste Buitenlesdag georganiseerd. Groep 4 van Basisschool de Piramide in Utrecht krijgt dan de hele dag buiten les op hun Gezonde Schoolplein. Afgelopen januari bedachten de kinderen samen met Jantje Beton en IVN welke lessen zij het liefst buiten wilden doen. Doet u met uw school ook mee met de Buitenlesdag? Meedoen is makkelijk en doet u al door op 12 april minimaal één les buiten te geven. Geef via schoolpleinen@gezondeschool.nl door dat uw school mee wilt doen, en ontvang tips, inspiratie en kant-en-klare buitenlessen.

 


Algemeen nieuws

Wat wilt u bereiken met ouderbetrokkenheid?

Diverse partners hebben voor u informatie, handvaten en tips op een rij gezet over het effectief betrekken van ouders. Een belangrijke vraag die u als school kunt beantwoorden is wat u wilt bereiken met ouderbetrokkenheid en hoe doe ik dat. Zijn dit geïnformeerde ouders, betrokken ouders op school of thuis? Lees snel verder.

Ouders & Onderwijs ook op Facebook

Ouders & Onderwijs is een informatiepunt, gesprekspartner en verbinder van ouders rond het onderwijs. Belangrijk onderwijsnieuws voor ouders is te vinden op Oudersenderwijs.nl en steeds meer op de Facebookpagina van Ouders & Onderwijs. Naast actuele ontwikkelingen rond ouders en onderwijs, staan er op de Facebookpagina veel interessante artikelen met ouders, ook over gezondheid en Gezonde School. Volg ze op Facebook.

'Tel mee met taal'

Taal is nodig om actief en volwaardig deel te kunnen nemen aan het dagelijks leven. 'Tel mee met taal' is een landelijk programma van drie ministeries om te werken aan blijvende verbetering van taalvaardigheid van kinderen, jongeren en volwassenen. Goed taalvaardig zijn is onder andere belangrijk om informatie rond gezondheid en leefstijl te gebruiken en toe te passen.  Op 8 december was er een bijeenkomst waar het programma officieel van start ging en toegelicht werd.

Meer informatie over gezondheidsthema's

 

Praktische informatie waarbij u werkt volgens de Gezonde School-aanpak vindt u hier: Voeding, Bewegen en sport, Roken en alcohol, Hygiëne, huid en gebit, Welbevinden en sociale veiligheid, Relaties en seksualiteit, Fysieke veiligheid, Milieu en natuur en Mediawijsheid.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer