U bent hier

Nieuwsbrief Gezonde School primair onderwijs - 26 april

Jaargang 5, nr 2, dinsdag 26 april

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.


Voeding 

De nieuwe Schijf van Vijf: wat betekent dat voor u?

Onlangs lanceerden we de nieuwe Schijf van Vijf. Er is wederom gekozen voor een rond voorlichtingsmodel met 5 vakken, maar er is ook veel veranderd. Zowel het beeldmerk, de adviezen, de informatie voor consumenten en professionals als de tools. Dit betekent dat ook uw lessen aan een update toe zijn. Wat hebben we u hiervoor te bieden? Lees verder. 

Nieuw! Een box met acht interactieve workshops voor ouders van peuters

De toolbox Gezonde Voeding & Opvoeding voor Peuters bevat 8 interactieve workshops en 50 ouderbrochures. Ze helpen u als professional de boodschap over gezonde (op)voeding op een goede manier te bespreken met ouders van peuters. De materialen geven ouders een handvat om gemakkelijker gezonde keuzes te maken voor hun kind en voor zichzelf. Met thema’s als waterdrinken, trakteren, etiketten en slapen. Lees verder. 


Bewegen en sport

Beachvolleybal  

Heeft u wel eens gedacht om uw leerlingen te laten rennen, duiken en bewegen in het zand? En dat ook tijdens een clinic of gymles? Dan zijn de leskaarten beachvolleybal iets voor uw school. Lees verder.

 

 

Nieuw van In Beweging Fitprogramma’s: Methode Fit! 

Wat een leuke en enthousiaste reacties op de onlangs verschenen Methode Fit! “Hier kunnen we wat mee, we gaan er direct mee aan de slag". “Gaaf om mijn eigen Fit!Map te hebben”. Methode Fit! is een spel- en leefstijlmethodiek bedoeld voor leerlingen in groep 3 t/m 8. Het is een logisch vervolg op ”Fit in 90 Dagen”. Lees verder. 

Dagelijks sporten op school; nieuwe trend? 

In Schotland startte vier jaar geleden de leerlingen van een basisschool in St. Ninians met dagelijks 1 mijl hardlopen. Dit jaar zijn er maar liefst 500 Schotse basisscholen actief. Ook op Nederlandse scholen kent het succes van dagelijks sporten en bewegen navolging: zo is het Stanislas College uit Rijswijk gestart met het Beweeg VMBO. Lees verder.

Samen met buurtsportcoaches werken aan een Gezonde School 

Kinderen structureel ondersteunen in gezond eten, drinken en bewegen vraagt om een ketenaanpak. Steeds vaker spelen regionale buurtsportcoaches of combinatiefunctionarissen daarin een belangrijke rol. Ook binnen Gezonde School-beleid! Lees over de samenwerking tussen basisschool OBS Drieborg, FitGaaf! en een buurtsportcoach van Huis voor de Sport Groningen in gemeente Oldambt. Ook op uw school? Lees verder. 

Aanbod sport- en beweegaanpak voor primair onderwijs op een rij

Voor het primair onderwijs zijn ruim 50 landelijk inzetbare aanpakken beschikbaar. Hoe kies je de aanpak die aansluit bij jouw doelen? Kenniscentrum Sport heeft het aanbod op gerangschikt aan de hand van doelen en thema’s. Liever zoeken op groep/klas, tijdsinvestering, kosten of materialen? Gebruik de zoektool van de Gezonde School.

Kinderen binden en behouden bij de sport 

Op tienjarige leeftijd sport 80% van de Nederlandse kinderen wekelijks en zijn evenveel kinderen aangesloten bij een sportclub. Als ze een paar jaar ouder zijn, stromen bij de meeste sporten veel jongeren uit. Waarom stoppen zoveel jongeren met sporten als ze een paar jaar ouder zijn? Kenniscentrum Sport vroeg het jongeren zelf. Bekijk het filmpje voor hun uitspraken of kijk op allesoversport.nl voor tips, tools en meer achtergrondinformatie.

 

KERNgezond  

KERNgezond is een integraal concept en richt zich op gezondheidsbevordering, sportstimulering en normen en waarden voor zowel ouders als kinderen. Ze gaan uit van een positieve benadering. Het unieke is dat er topsporters worden ingezet als voorbeeldfunctie. Er wordt samengewerkt gemeenten, GGD, sportverenigingen en lokale ondernemers. KERNgezond is een mooie opstap naar het vignet Gezonde School. Lees verder.

Iedereen op het schoolplein in beweging met het themapakket atletiek  

Het EK atletiek komt eraan (6-10juli in Amsterdam). Laat de kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met uitdagende atletiekactiviteiten op het schoolplein met het themapakket Atletiek van erkende interventie PLAYgrounds. Met het themapakket kunnen alle kinderen met plezier spelen op het schoolplein en kennismaken met atletiek. Het sluit aan bij de sportstimuleringscampagne ‘JE KAN HET’ van de Gemeente Amsterdam. Lees verder.

  


Roken en alcohol 

Alle scholen in 2020 rookvrij 

Roken op het schoolplein mag in 2020 niet meer. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel van de ChristenUnie om alle schoolpleinen over vier jaar volledig rookvrij te maken. Uit onderzoek van het Longfonds bleek vorig jaar al dat inmiddels 80 procent van de basisscholen en 53 procent van de schoolterreinen van het voortgezet onderwijs een rookvrij schoolterrein hebben. Aan de slag met een rookvrij schoolterrein? 

 


Welbevinden en sociale veiligheid

Nieuw: informatie over sociaal emotionele ontwikkeling vluchtelingen jeugd 

Een veel gestelde vraag vanuit het onderwijs is hoe om te gaan met mogelijke psychotrauma’s van vluchtelingenkinderen. Pharos heeft informatie op het terrein van gezondheid en sociaalemotionele begeleiding van vluchtelingen- en nieuwkomerskinderen gebundeld (0 tot 12 jaar en 12 t/m 18 jaar). U vindt onder andere een overzicht van publicaties, projecten, trainingen, links en faq’s. Lees verder.
 

 
Stoere Schildpadden erkend als Gezonde School-activiteit 

Stoere Schildpadden is een groepsprogramma voor 4-6 jarigen met gescheiden ouders. Uit onderzoek blijkt dat het programma helpt bij het verminderen van problemen. Kinderen leren in een gezellig omgeving om te gaan met gevoelens over de scheiding en de nieuwe situatie. Stoere Schildpadden is nu erkend! Dappere Dino’s (voor 6-8 jarigen) was dat al langer. Wilt u trainer van deze programma’s worden? Lees verder.

 

KiVa erkend als effectief tegen pesten 

Scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn sinds 1 augustus 2015 verplicht te zorgen voor een sociaal veilige school. Dat kunnen scholen doen door een antipestprogramma in te zetten. KiVa is een schoolbreed programma gericht op het verminderen van pesten. Volgens de Erkenningscommissie Interventies van het NJi is KiVa effectief volgens goede aanwijzingen. Lees verder.

 


Relaties en seksualiteit 

De dokter Corrie Show 

Dokter Corrie geeft seksuele voorlichting aan kinderen vanaf 9 jaar en beantwoordt vragen over puberteit, relaties en seksualiteit. Vanaf zondag 17 april om 18.00 uur is Dokter Corrie weer te zien in haar eigen programma bij de NTR: De Dokter Corrie Show, bij NPO Zapp. Rutgers adviseert de NTR over relevante onderwerpen die passen bij de ontwikkelingsfase van kinderen. Lees meer over de show.

 

 


Voorbeelden en ervaringen

Hoe houdt de Paulusschool Gezonde School 'levend'? 

Het vignet Gezonde School behalen is één ding; het levend houden zodat je je school na drie jaar nog steeds een Gezonde School kunt noemen, vraagt om inspanning", zo vertelt Piet Derks, actief lid van de Gezonde School-commissie en docent van de Paulusschool in Wijchen. We zijn trots op de samenwerking met de sportverenigingen in de buurt. Die is heel goed. De samenwerking met fysiotherapie en verenigingen die 's avonds actief zijn, zoals kickboksen en yoga in de wijk, is veel beter geworden. Lees verder.


Vignet Gezonde School

Aantal Gezonde Scholen

Er zijn in totaal 598 Gezonde Scholen (peildatum 31 maart 2016). Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 752 themacertificaten behaald.

PABO-studenten helpen scholen het vignet te behalen 

Derdejaars PABO-studenten van Alles is gezondheid...-partner Hanzehogeschool Groningen helpen scholen in de provincie Groningen om het vignet Gezonde School te halen. De studenten maken een ‘Gezonde School-scan van hun stageschool om te kijken wat er nog moet gebeuren om voor vignet in aanmerking te komen. De eerste ervaringen zijn goed! Lees verder.

Terugblik Inspiratietour Gezonde School; in de media en sfeerimpressie

Gezonde Scholen inspireren onderwijsprofessionals tijdens een landelijke tour. Ruim 75 medewerkers uit het onderwijs bezochten vrijdag 8 april acht Gezonde Scholen in vier regio’s. Onder andere de Koningin Julianaschool. Directeur Marianne van der Schee: “Bij ons gaat het om aanleren van goed gedrag. Aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen zit bij onze leerkrachten in de genen”. Lees meer over deze terugblik. Ouders & Onderwijs ging ook mee met deze Inspiratietour, zij keken vooral naar de rol van ouders bij een Gezonde School. Lees hun verslag over de Koningin Julianaschool en De Waterlelie.

Online visual vignet Gezonde School 

Er is een online visual ontwikkeld voor vignet Gezonde School. Op deze visual staat – in tegenstelling tot het vorige – nu ook vermeld welk themacertificaat is behaald. Vignetscholen zien de online visual in het dashboard als ze zijn ingelogd in het CMS. De school mag de nieuwe visual gedurende drie jaar gebruiken op de eigen website. Extra leuk is dat als uw school een of meerdere extra themacertificaten behaalt, de online visual automatisch wordt aangepast in het CMS. Daarmee is het dus altijd up-to-date. 

In de media: PrimaOnderwijs.nl

In PrimaOnderwijs.nl – het vakblad voor professionals in ko, po en vo – komen dit jaar verschillende Gezonde School thema’s aan bod. Hou PrimaOnderwijs.nl dus goed in de gaten! In deze editie staat het themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid centraal. Krijgt u PrimaOnderwijs.nl niet op de mat?  Lees de laatste uitgave van PrimaOnderwijs.nl online (zie pag. 45 voor het betreffende themacertificaat).  

 


Gezonde Schoolpleinen

Regiobijeenkomst: 25 mei Eindhoven 

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen in Brabant en Limburg die bezig is met, of geïnteresseerd in het groener en gezonder maken van de schoolomgeving op het primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Deelname is kosteloos. Meer informatie en aanmelden.

 

 

De Buitenlesdag was onwijs leuk en geslaagd! 

Op meer dan 120 scholen in het hele land kregen kinderen 12 april buiten les. Leerlingen van basisschool de Piramide in Utrecht gingen zelfs de hele dag naar buiten. Op hun plein werd de Rapportage Buitenles van DUO én een literatuurstudie naar het belang van buitenlessen gepresenteerd. Ook de media had volop aandacht voor deze Buitenlesdag. Bekijk het filmpje of lees verder. 

Tip: verven met planten op het gezonde schoolplein  

Op het plein van het Marecollege in Leiden wordt geverfd met planten! Jessica Zwartjes, projectleider Gezonde Schoolpleinen op het Marecollege: "Vanuit het docententeam kwam een bijzondere wens voor het plein: verven met planten. Daarom hebben we meekrap, verfbrem, gele verfkamille, ossetong, zaagblad, wouw, wede, wolfspoot en zwarte stokroos geplant.” De planten zijn nu nog te jong, maar worden vanaf volgend jaar in de lessen gebruikt. Een leuke en verrassende combinatie van kunst-, techniek- en natuuronderwijs! Lees meer over het Marecollege. 


Algemeen nieuws

18 mei: Netwerkbijeenkomst Gezonde School en Positieve gezondheid 

Positieve gezondheid is een nieuw begrip dat ons denken over gezondheid verandert. Dit nieuwe denken over gezondheid focust niet op afwezigheid van ziekte, maar op persoonlijke veerkracht die tegenslag helpt overwinnen. Positieve gezondheid gaat dus over leven, zoals kunnen meedoen, zingeving, geluk ervaren en eigenwaarde. Die benadering beïnvloedt hoe we in het onderwijs aandacht hebben voor de gezondheid van leerlingen. Waar liggen er kansen? Kom ook naar de bijeenkomst.
 

Ouders betrekken bij Gezonde School 

Het betrekken van ouders is een belangrijk onderdeel van de Gezonde School-aanpak. Maar hoe doet u dat? Wat verwacht de school van de ouders en wat kunnen ouders van de school verwachten? Lees hoe u ouders kunt informeren en betrekken bij de Gezonde School-plannen en Gezonde School-activiteiten op uw school. Heeft u ook goede ideeën, mist u nog informatie of hulpmiddelen? Laat het ons weten via gezondeschool@rivm.nl!

Meer informatie over gezondheidsthema's

Praktische informatie waarbij u werkt volgens de Gezonde School-aanpak vindt u hier: VoedingBewegen en sportRoken en alcohol, Hygiëne, huid en gebit, Welbevinden en sociale veiligheidRelaties en seksualiteitFysieke veiligheidMilieu en natuur en Mediawijsheid.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer