U bent hier

Nieuwsbrief Gezonde School primair onderwijs - 22 september 2016

Jaargang 5, nr 3, donderdag 22 september

Deze Gezonde School-nieuwsbrief wordt u aangeboden door het RIVM Centrum Gezond Leven, landelijke thema-instituten, gezondheidsfondsen, andere samenwerkingspartners en interventie-eigenaren van erkende Gezonde School-activiteiten.


Voeding

Neem uw leerlingen mee op Smaakmissie!Smaakmissie

Smaaklessen: hét lesprogramma over voeding voor groep 1 tot en met 8 breidt uit met Smaakmissies. Tijdens deze verdiepende lessen gaan de leerlingen zowel binnen als buiten de klas op avontuur om alles over de herkomst van eten te ontdekken. Tijdens een Smaakmissie worden de leerlingen uitgedaagd om een echte missie te volbrengen, zoals: 'het broodmonster meer leren over brood' of 'de chef-kok helpen bij het samenstellen van een menu met veel fruit'. Bekijk de Smaakmissies voor elke groep!

Schooltuinen laten kinderen in Amsterdam meer groente eten

Op 8 juni 2016 presenteerden onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam de resultaten van een intensief onderzoek over de rol van schooltuinen op voedingsbewustzijn en de groenteconsumptie van kinderen. Eén van de uitkomsten is dat bijna 50% van de leerlingen zegt meer groente te eten door het schooltuinproject. Ook de rol van ouders thuis komt in het onderzoek naar voren. Lees meer over het onderzoek naar schooltuinen.

Appingedam aan de slag met FitGaaf!

Kinderen en ouders in Appingedam gaan via FitGaaf! aan de slag met gezond eten, drinken en bewegen. De FitGaaf!-kalenders en vernieuwde stickerboekjes zijn op vier basisscholen uitgedeeld tijdens feestelijke kick-offs, georganiseerd in samenwerking met buurtsportcoaches van Huis voor de Sport Groningen. Het project is mogelijk gemaakt door de gemeente Appingedam, via het Kansfonds project ‘Kansen voor kinderen’. Lees meer over FitGaaf! en over het project in Appingedam

Bewegen en sport

Verkiezing Sportiefste basisschool van Nederland

Werkt u op een sportieve basisschool met een vooruitstrevend beleid op het gebied van bewegen en sport? Schrijf uw school dan in voor de verkiezing van de ‘Sportiefste basisschool van Nederland 2017’. De KVLO , NOC*NSF en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) gaan op zoek naar de school met de beste aanpak voor bewegen en sport ter bevordering van een actieve leefstijl. Lees meer over deze verkiezing. Aanmelden kan tot 17 februari 2017.

The Daily Mile nu ook in Nederland!  Daily Mile

In Schotland en Engeland is 15 minuten per dag (hard)lopen met alle kinderen al een groot succes op scholen. Omdat het perfect past bij de themacampagne Gratis Bewegen: gewoon doen!, haalt Jongeren Op Gezond Gewicht The Daily Mile nu ook naar Nederland. Registreer uw school nu

Cursus B-Fit coach start in november

Met de cursus B-Fit coach leren professionals, zoals combinatiefunctionarissen of groepsleerkrachten (met gymbevoegdheid), om een actievere en gezondere leefstijl te creëren op school. B-Fit is een effectief gezondheidsprogramma voor op de basisschool. De eerstvolgende vierdaagse cursus is op 1, 2, 22 en 23 november 2016. Lees meer over cursus B-fit coach en meld u nu aan!  

Scholen nemen Schooljudo structureel op in beleid

Schooljudo als leidraad op school? In augustus kreeg de Theo Tijssenschool in Waddinxveen als eerste school in Nederland de titel ‘Schooljudo-school’. Zij committeren zich hiermee minstens 5 jaar aan de Schooljudo waarden: respect, samenwerken, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen, discipline en heel veel plezier. Later dit jaar volgen tientallen andere scholen. Lees meer over schooljudo op (uw) school.

Nieuwe artikelen rondom onderwijs op Allesoversport.nl

Allesoversport.nl is hét kennisplatform van het Kenniscentrum Sport. Hier vindt u artikelen over bewegen en sport op verschillende thema’s, waaronder het onderwijs. Recentelijk zijn de volgende artikelen verschenen die interessante informatie bevatten over het effectief inzetten van bewegen en sport op school: Voorbeelden van scholen die sport en bewegen effectief inzetten en de artikelen Ook bewegen moet je leren en Wettelijke richtlijnen voor bewegingsonderwijs van basisschool tot mbo. 

Nieuwe series Lekker Fit!LekkerFit!

Aan het begin van schooljaar 2016-2017 zijn de negende en tiende serie van Lekker Fit! verschenen. Met Lekker Fit! stimuleert u effectief en op een leuke en leerzame manier het gezonde gedrag van leerlingen, leerkrachten en ouders. Ook dit jaar hebben veel scholen in Nederland het pakket besteld – en dit kan nog steeds! Lees meer over Lekker Fit!

 

 


Welbevinden en sociale veiligheid

Documentaire ‘Hun keuze, mijn verhaal’ voor kinderen bij scheidingHun Keuze Mijn Verhaal

Wat een scheiding betekent voor een kind is niet voor elke school, leerkracht en docent duidelijk. De wetenschappelijk onderzochte en effectieve interventie KIES biedt uitkomst en geeft kinderen tools om beter om te gaan met de scheiding door een kort begeleidingstraject op school. De documentaire ‘Hun keuze, mijn verhaal’ is mede mogelijk gemaakt door KIES en helpt bij voorlichting. Lees meer over KIES op school of neem contact met een KIES-coach.
 

Training ‘Je hebt makkelijk praten’ start in oktober

Hoe begeleidt u een gesprek in de klas over maatschappelijk gevoelige onderwerpen? Hoe geeft u daarbij ruimte aan verschillende meningen? Met de tweedaagse training 'Je hebt Training 'Je hebt makkelijk praten'makkelijk praten' van Stichting School & Veiligheid op 10 oktober en 14 november in Utrecht, bent u als docent PO (groep 7 en 8) en VO nóg beter voorbereid om het gesprek in de klas te voeren. Lees meer over de training 'Je hebt makkelijk praten' en schrijf u in! 

 

 


Fysieke veiligheid

Gratis lespakket: veilig omgaan met vuurwerk

VeiligheidNL en Brandweer Gooi en Vechtstreek hebben een lespakket voor scholen ontwikkeld over de risico’s van vuurwerk. Om zoveel mogelijk scholen te bereiken, wordt het lespakket in het najaar gratis digitaal aangeboden. In hoeverre wilt u aandacht aan vuurwerk besteden? VeiligheidNL is benieuwd naar uw mening! Doe mee aan een korte vragenlijst (max. 3 minuten) en win een schoolreis voor uw klas! VeiligheidNL is één van de partners van Gezonde School en richt zich op het thema Fysieke veiligheid. Wilt u ook aan de slag met Fysieke veiligheid op uw school? Lees hoe VeiligheidNL u hiermee kan helpen.


Gezonde schoolpleinen

Aan de slag met een Gezond SchoolpleinGezond Schoolplein

In 2014 ging het project Gezonde Schoolpeinen van start. Inmiddels hebben 40 scholen een Gezond Schoolplein. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk het overzichtskaartje Gezonde Schoolpleinen. Het komende half jaar openen nog 30 scholen hun Gezonde Schoolplein. Wilt u ook aan de slag met een Gezond Schoolplein? Bekijk de materialen om zelf aan de slag te gaan of bezoek één van de regiobijeenkomsten (foto rechts: Tamara Reijers).

Buitenlesdag 11 april 2017

De eerste buitenlesdag vond plaats op 12 april 2016. Op 135 scholen kregen kinderen buiten les. Het was een dag om nooit meer te vergeten! Volgend jaar staat er weer een buitenlesdag op het programma, en wel op dinsdag 11 april. Zet deze datum alvast in uw agenda! Wilt u al eerder aan de slag met buitenlessen? Bekijk de tips en lesideeën.

Opening Gezond Schoolplein van basisschool de Violier in Vaassen

Op woensdag 21 september werd het nieuwe Gezonde Schoolplein van basisschool De Violier in Vaassen officieel geopend! De leerlingen van De Violier zelf zijn vanaf het begin actief betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe schoolplein. Waar het plein eerst kaal en stenig was, is er nu een mooi groen en avontuurlijk plein ontstaan. Ook is er een mooie grote en groene tribune aangelegd, zodat, als het weer het toelaat, binnen-lessen buiten gegeven kunnen worden. Het plein is dus nu als het ware een verlengstuk van het klaslokaal. Wilt u ook een Gezond Schoolplein voor uw school? Laat u inspireren door deze voorbeelden!

 


Vignet Gezonde School

Steeds meer Gezonde Scholen

Steeds Steeds meer scholen werken structureel en planmatig aan de gezondheid en gezonde leefstijl van leerlingen op hun basisschool. Zij werken volgens de Gezonde School-aanpak aan de vier pijlers: gezondheidseducatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. Veel scholen hebben deze aanpak binnen hun thema zo goed op orde dat ze hiervoor een vignet Gezonde School hebben behaald en zich Gezonde School mogen noemen. Op dit moment zijn er 762 Gezonde Scholen (peildatum 1 september 2016). Alle Gezonde Scholen hebben bij elkaar 972 themacertificaten behaald. Werkt uw school ook aan de gezondheid van leerlingen en wilt u hier nog meer effect op behalen? Kijk of uw school in aanmerking komt voor een vignet!

Onderwijstype # Gezonde Scholen september 2016 # Gezonde Scholen maart 2016 Themacertificaten 
Primair onderwijs 576 456 749
Voortgezet onderwijs 130 99 159
Middelbaar Beroepsonderwijs 56 43 64
Totaal 762 598 972

Algemeen

Nieuwe brochures Gezonde Scholen

De nieuwe brochures ‘Gezonde Scholen presteren beter’ zijn klaar en te downloaden. In de brochures voor het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leest u meer over Gezonde School, zoals: Wat is een Gezonde School? Wat betekent werken aan Gezonde School in de praktijken hoe kunt u zelf aan de slag op uw school?

Samenwerking tussen JGZ en het primair onderwijs loont

Voor het versterken van de relatie tussen Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het primair onderwijs zijn er verschillende inspirerende voorbeeldprojecten. In het primair onderwijs heeft GGD Hollands Midden een project gedaan rondom ‘het contactmoment groep 7'. Om leerlingen goed voor te bereiden op dit contactmoment is de website Pubergezond.nl ontwikkeld. Voor het peilen van de fitheid en motoriek van basisschoolleerlingen heeft GGD Brabant-ZuidOost de activiteit 'Onwijs fit' uitgevoerd. Alle informatie van deze voorbeeldprojecten is beschikbaar via Gezondeschool.nl zodat iedereen gebruik kan maken van de opgedane lessen en initiatieven.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer