Effectiviteit

Uit de factsheet De effectiviteit van Gezonde School-activiteiten van het RIVM (2015) blijkt het volgende:

• Leerlingen die op school activiteiten op het gebied van voeding aangeboden kregen, aten meer groenten en fruit dan andere leerlingen.
  • Leerlingen die op school drinkwater en educatie kregen aangeboden, hadden een 30% kleinere kans op overgewicht.
  • Ongezonde voeding hangt samen met slechtere schoolprestaties.
  • Obese leerlingen en leerlingen met overgewicht verzuimen ongeveer 20% meer dan leerlingen en studenten met een gezond gewicht.
  • Gezonde leefstijl en voedingsactiviteiten hadden kleine positieve effecten op de schoolprestaties van leerlingen met overgewicht en obese leerlingen.

Overgewicht

Overgewicht komt het meest voor bij kinderen en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond. Het is bekend dat overgewicht en obesitas vaak een negatief effect hebben op iemands mentale welzijn. De wijdverbreide stigmatisering van obesitas leidt tot kinderen die gepest worden, volwassenen die een lagere kans op banen hebben en veel psychisch leed (Nationaal Preventieakkoord, 2018).