Wist u dat 14 procent van de leerlingen tussen de 9 en 11 jaar al beginnende gehoorschade heeft? En dat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is? Gehoorschade kan de leerprestaties van leerlingen negatief beïnvloeden en daarmee een grote impact hebben op hun verdere leven. Toch hebben veel leerlingen het volume van een computer of smartphone vaak onbewust te hard staan. Of lopen ze op andere manieren risico op gehoorschade. Daarom is het goed om gehoorschade actief te voorkomen, zeker in een tijd waarin leerlingen veel en vaak media en koptelefoons gebruiken. Hoe krijgt u dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.

Tip: Hoe staat uw school ervoor?

Check met de overzichtelijke themascan snel hoe ver uw school al is met het thema Milieu en natuur.  Hoe meer stellingen u kunt afvinken, hoe beter.

Wat kunt u doen om leerlingen te helpen?

De ene leerling gamet de hele middag met een koptelefoon op, de andere zet het volume altijd hard om muziek te luisteren of tv te kijken. Ook tijdens schooltijd worden leerlingen veel aan geluid blootgesteld. Denk maar aan online lessen, het geluid van filmpjes die in de les worden gebruikt, koptelefoons en oortjes tijdens het stil en geconcentreerd werken, instrumenten tijdens muziekles en het geschreeuw tijdens pauzes of in de gymles. Daarom is het zinvol als leerlingen op school leren hoe ze hun gehoor gezond houden. Zo kunt u helpen:

• Geef lessen over het belang van een gezond gehoor en besteed er extra aandacht aan rond schoolevenementen en de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart, bijvoorbeeld.
  • Stimuleer leerlingen en medewerkers om oordoppen te dragen en over-ear koptelefoons met noise cancelling te gebruiken.
  • Informeer ook ouders, verzorgers en medewerkers over het gezond houden van het gehoor.
  • Zorg voor een gehoorvriendelijke schoolomgeving, ook tijdens gym- en muzieklessen en evenementen met veel geluid. Denk hierbij aan de Koningsspelen, Sinterklaas, sportevenementen, kerst en musicaluitvoeringen.
  • Houd het gehoor van leerlingen in de gaten door jaarlijks de kwaliteit ervan te testen met een hoortest.
  • Regel hulp bij vermoedens van gehoorschade en risicogedrag.
  • Neem richtlijnen voor een gehoorvriendelijke school op in het schoolbeleid.

Tip: besteed structureel aandacht aan gehoor

Wilt u aan de slag met lessen over gehoor? Dan is het handig om dit op een structurele manier te doen. Informatie en tips hierover vindt u bij Educatie.

Aanpak en ondersteuning

Werk voor een effectieve aanpak aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid.. Per pijler leest u wat er nodig is om de Gezonde School-aanpak toe te passen.

Wilt u hulp bij het uitvoeren van deze aanpak? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur van uw regionale GGDGemeentelijke gezondheidsdienst voor advies en ondersteuning.

Ook handig

VeiligheidNL biedt scholen advies over geluidsniveaus en andere informatie over gehoorschadepreventie.

Een jongen zit achter een laptop en heeft een koptelefoon om zijn nek hangen

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met VeiligheidNL.